2018. július 16., Valter

"Rekorddöntésre készül" a Mount Shasta


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 2., vasárnap, 15:12

A Kaliforniában található Mount Shasta hegy tartja a valaha egyhuzamban leesett hó mennyiségének rekordját, amely csúcs a napokban megdőlni látszik.

Kalifornia északi részén, a Sziklás-hegységben található a 4322 méter magas vulkanikus hegy, a Mount Shasta. Mivel a környező tájból mintegy 3000 méterrel emelkedik ki, tiszta időben akár 240 km távolságból is jól láthatóak hófödte csúcsai. Utoljára 1786-ban tört ki.

Ez a hegy egészen elképesztő rekordot tart: 1959. február 13-19-ig egy viharnak köszönhetően egyhuzamban 480 cm hó hullott le rajta - ez a Földön valaha észlelt legnagyobb, folyamatos hóesésből összegyűlt hómennyiség. A hivatalosan igazolt érték a napokban veszélybe kerülhet: a NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont) előrejelzései szerint most 4 nap alatt mintegy 550 cm havat várnak megszakítás nélkül, de az is előfordulhat, hogy hét nap alatt 670 cm-nyi hólepel borul a tájra. A kellemetlen időjárási körülményeket pedig még lehet fokozni: a hóviharban nagyjából 120 km/órás alapszelet várnak, közel 180 km/órás lökésekkel. 

A levegő hőmérséklete egész nap -8 fok körül fog ingadozni, de az embertelen körülményeknek "köszönhetően" a hőérzet (az a tényleges hőmérséklet, amit az ember a különféle időjárási körülmények együttes hatásaként érez) csupán -23, -26 fok körül alakul - igazán nem mondható kellemesnek a térség következő hetének időjárása. A Mt. Shasta-ra vonatkozó amerikai, hivatalos napi időjárási prognózis itt megtekinthető. Az előrejelzés bizonytalansága "kicsi", tehát a hegy nagy valószínűséggel újabb rekorddal írja be magát a szélsőséges időjárást is tartalmazó rekordok könyvébe.

A Mount Shasta 2009-ben (summitpost.org)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat