2020. január 26., Vanda

Rekord gyenge volt az idei atlanti hurrikánszezon


ICI Interaktív Zrt. - 2019. január 31., csütörtök, 00:16

A 2013-as volt az elmúlt 30 év legkevésbé aktív hurrikánszezonja. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az idei elvárásokat, és az azokat megcáfoló gyenge szezon okait.

Az idei hurrikánszezont több szempontból is rekorderként fogják emlegetni. Szerencsére ezúttal nem a hatalmas anyagi károkra és halálos áldozatokra, hanem a kiemelkedően gyenge intenzitású trópusi viharokra fogunk emlékezni.

Az 1981-2010 közötti időszakot tekintve átlagosan 12 trópusi vihar jön létre egy teljes atlanti hurrikánszezon alatt. Ezek közül 6-7 erősödik hurrikán fokozatúvá és közülük 2 az, amelyik nagy intenzitásúvá fejlődik (azaz a Saffir-Simpson-féle hurrikánerősségi skálán 3, vagy afölötti kategóriájú besorolást kap). Idén ugyan összesen 13 trópusi ciklon keletkezett az atlanti térségben, viszont csak kettő érte el a hurrikán kategóriájú besorolást – ilyen 1982 óta nem fordult elő. Ráadásul ezek közül egyikből sem lett „nagy intenzitású” hurrikán, csak 1-es kategóriájúak voltak – utoljára 1968-ban volt ilyen alacsony a maximális intenzitás egy adott évben.

A 2013-ban az atlanti térségben előforduló trópusi ciklonok pályája. A jobb felső sarokban az egyes viharok legnagyobb intenzitásakor mért szélsebességek (csomóban, 1 csomó ~ 2 km/óra) és a bennük mért legalacsonyabb légnyomás-értékek (millibar-ban).

Az év elején közel az összes előrejelzést készítő csoport viszonylag egységes következtetést vont le: az idei szezon nagyon aktív lesz. Mindannyian átlagosan 7-9 hurrikánt, és az átlagosnál mintegy másfélszer nagyobb, a hurrikánok keletkezését elősegítő energia felhalmozódását jelezték előre. Csak az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) által kiadott prognózis várt az átlagosnál gyengébb intenzitást, ők 6-7 hurrikán keletkezését vetítették előre.

Miért tévedtek ekkorát az idei hurrikán-előrejelzések? Noha már vannak feltételezések, az adatok kiértékelése még jelenleg is zajlik, ezért nincs egységesen elgogadott magyarázat, csupán néhány feltevés. Alapvetően két fő oka lehet(ett) a rekord alacsony hurrikánintenzitásnak. Az egyik a túl száraz levegő: az alacsony relatív páratartalom gyengítheti, vagy akár meg is szüntetheti a trópusi viharokat. A második lehetséges ok a túlzottan stabil levegő: idén az átlagos hőmérsékleti profil ebben a régióban kevésbé kedvezett a viharok növekedésének és fejlődésének.

A szakértők szerint nem mondható ki egyértelműen, hogy a globális felmelegedés lenne az oka annak, hogy a trópusi ciklonok intenzitása évről-évre egyre nagyobb eltérést mutat.

A 2014-es atlanti hurrikánszezon hivatalosan nagyjából fél év múlva, június 1-jén kezdődik majd, és az első néhány hurrikán az Arthur, Bertha és Cristobal névre fog hallgatni.

 

A 2013-ban az atlanti térségben létrejött két hurrikán egyike: az Ingrid. (Forrás: wikipedia.org)


Forrás: washingtonpost.com

 

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat