2018. szeptember 21., Máté

Reggelre sokfelé kifehéredett a táj


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 4., kedd, 18:49

Az idei tél első komolyabb havazása kezdődött a délutáni órákban - helyenként 10-15 cm hó is lehullhat.

A nap folyamán gyenge hóesés volt Észak-magyarországon és a Dunántúl északi részén is, majd délután egy ciklonnak köszönhetően már nagy területen kezdődött intenzív csapadékhullás. Délnyugaton kezdetben eső, illetve többfelé havas eső is esett, majd a hidegebb levegő érkeztével fokozatosan egyre több hópehely keveredett az esőbe. Az este folyamán lassan mindenütt átvált a halmazállapot, és éjjel nagy területű, helyenként több centiméter hóleplet adó havazás várható.

Közben többfelé (főleg a Dunántúlon és a középső tájakon) megélénkül az északnyugati szél, így hófúvás is kialakulhat. 

Este 8-kor a Kisalföld kivételével szinte mindenhol havazott, a Dél-Dunántúlon havas eső esett, habár a 2 méteres hőmérsékletben alig van különbség az egyes országrészek között. A halmazállapotban tapasztalható különbség abból adódik, hogy a magasban a nyugati tájak fölött valamivel enyhébb légtömegek találhatóak, mint keetebbre.

Egyébként téliesen telt az egész kedd: a hőmérséklet napközben is csupán 1, 4 fok között alakult, és a havazás megindulásával csökkenni is kezdett a hőmérséklet. Este 6-kor országszerte már csak 0 fok körül alakult a hőmérséklet, az Északi-középhegységben fagypont alatti hőmérsékleteket mérünk:

idojaras.hu

A csapadékzóna nyugatról kelet felé halad, este 6-kor már csak a Tiszántúl déli részén nem hullott semmi. De ami késik, nem múlik: az éjszaka folyamán szinte mindenhol, sőt keleten még holnap is hosszabb ideig készülhetünk tartós hóesésre. A várható hóvastagság az Északi-középhegység térségében 12-15 cm-nek ígérkezik, de a középső tájakon is többfelé kialakulhat 10 cm-es, a Dunántúlon 5-8 cm-es hótakaró. 

Az ICI Zrt. műszerállomásának kamerája rögzítette a Pátyon délután kezdődött hóesést:

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat