2020. február 26., Géza

Pusztító tűz és hőség az Egyesült Államokban


ICI Interaktív Zrt. - 2013. augusztus 5., hétfő, 14:28

Az Egyesült Államokban tomboló hőhullám miatt egyre nagyobb területeken lángolnak föl a bozóttüzek.

Egy hatalmas anticiklon alakítja Észak-Amerika több állama fölött az időjárást, hatására sorra dőlnek meg a melegrekordok. Az extrém hőhullám nemcsak az emberi szervezetre veszélyes. A rendkívül száraz időjárásnak köszönhetően egyre több helyen gyullad ki a növényzet, a tűzoltóknak igen gyorsan terjedő bozóttüzekkel kell megküzdeniük.

 

Nagy kiterjedésű magas nyomású terület rajzolódik ki Észak-Amerika fölött az 500 hPa-os geopotenciál-mezőben a GFS modell analízise szerint, hatalmas anticiklon épült ki, melyben leszálló, felhőoszlató légmozgások uralkodnak. (Forrás: wetterzentrale.de)

 

Magas nappali hőmérsékletek jellemzik a térséget: ezt a tegnapi napot bemutató maximumhőmérséklet-térképünk is bizonyítja

Egy hirtelen szélroham következtében a tűz vasárnap 19 tűzoltót is körbezárt, akik már nem tudtak kimenekülni a helyszínről. A tüzet valószínűleg még egy június 28-ai száraz zivatarhoz köthető villámlás okozta, és azóta sem sikerült megfékezni a lángokat. A zivatarfelhő csapadéka a rendkívül száraz levegőben még a földetérés előtt elpárologhatott, így nem volt, ami eloltsa a tüzet.

Érdekesség, hogy a füst már az Atlanti-óceánt is átszelte. A NASA műholdfelvételeinek tanúsága szerint megnövekedett az aeroszol-koncentráció Spanyolország fölött is az utóbbi egy hétben.

Az Amerika-szerte tomboló bozóttüzek füstje már látható Spanyolország fölött is a NASA Terra nevű műholdjának felvételén. (A műholdfelvétel forrása: earthobservatory.nasa.gov)

 

A cikk forrás:accuweather.com
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat