2018. augusztus 17., Jácint

Pusztító tornádó volt Olaszországban


ICI Interaktív Zrt. - 2013. május 28., kedd, 11:16

Pénteken több nagy vihar is lecsapott Észak-Olaszországra, egy tornádó pedig rettenetes pusztítást végzett Modena környékén.

Pénteken hazánkhoz hasonlóan nagyon nedves, labilis levegő időzött az Appenninek térségében, a hegyvidék felett pedig a zavartalanul napos délelőttöt követően délután sorra képződtek a gomolyfelhők. Ezek közül több is tekintélyes méretű zivatarfelhővé hízott, a légköri körülmények pedig kedveztek szupercellák kialakulásához is. A légkörben rendkívül nagy energia halmozódott fel, olyannyira, hogy az olaszoknál ritkaságszámba menő tornádó is lecsapott a Pó-völgyére. Méretét tekintve pedig nem is kicsi, hanem pusztító, arrafelé eddig csak filmekben látott forgószél alakult ki.

A Sat24 látható tartományban készült műholdképén is látszik az óriási szupercella a Pó-völgye fölött

meteoweb.eu

A Pó-völgyére pénteken a délutáni órákban csapott le egy szupercella: útját felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérte. Castelfranco Emilia tartományban végezte a legnagyobb pusztítást a vihar, ott még tornádó is volt. A villámárvizek mellett a forgószél okozta a legtöbb kárt: épületeket, járműveket, utakat rongált meg, villanyoszlopokat, fákat csavart ki tövestől. Bologna és Castelfranco Emilia tartományokban nagy területen az egész idei termés odaveszett a kertekben és az üvegházakban, fóliasátrakban is. Több sérültet kórházba kellett szállítani, és számos embert ki kellett telepíteni. San Martino Spino faluban a teljes lakosság komoly kárt szenvedett.

A képek és a videó alapján elmondható, hogy nagy szerencse kellett ahhoz, hogy végül nem követelt halálos áldozatokat a viharos időjárás. 

meteoweb.eu

meteoweb.eu

youtube.com

A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat