2018. szeptember 21., Máté

Pénteki zivatarok


ICI Interaktív Zrt. - 2013. május 28., kedd, 11:18

Sorra pattannak ki a déli országrészben a zivatarok. Az esti órákban már a főváros környékére is megérkeztek a zivatarok, heves viharok tomboltak.

23:30  Már az Északi-középhegységet is elérte az ítéletidő: a Mátrában és a Börzsönyben szakad az eső és heves villámtevékenység zajlik Gyöngyösön is.

Magasra törő gomolyfelhők a sat24 műhold infravörös tartományában készült képén este fél 12-kor

23:00  A délnyugat-északkelet tengely mentén mozgó cellák mellett a Dél-Alföldön is heves események tombolnak, ott inkább egy helyben toporgó, nagyon intenzív viharok jellemzőek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a lehullott eső: a makói felhőszakadás eredményeként délután 5-től este 10-ig 42 (!) mm-t kapott a város. 

Az ICI Interaktív Meteorológia állomásai által mért csapadékok ma délutánról 22:00-ig

22:00  Budapestet este fél 10 körül érte el az északkelet felé haladó zivatarlánc: Pestszentlőrincen fél óra alatt 12 mm csapadékot regisztrált az ICI Interaktív Meteorológia csapadékmérője. Ez a májusi havi sokéves átlag harmada, és ha összeadjuk a 10 nappal ezelőtti 20 perces felhőszakadás eredményével, akkor már jócskán a havi átlag felett járunk. A viharban rövid idő alatt több fokot hűlt a levegő, és 45 km/órás széllökést is mértünk.

Napközben országszerte változóan, gyakran erősen felhős volt az ég, és nem a szikrázó napsütést törték meg a zivatarok. Badacsonytomaj délutáni kamerafilmje jó példa a mai nap történéseire (ott egyébként 26 mm csapadékot mértünk).

Badacsonytomajt délután érte el a zivatarlánc

ICI Interaktív Meteorológia kamerafilmje

20:00 A Dunántúl nagy területén tombolnak a viharok, a Tiszántúlból a déli megyék érintettek. A zivatarzóna továbbhalad északkelet felé, és az éjszaka folyamán végigsöpör a középső és a keleti megyéken is.

Makón is dörög, villámlik (ICI Zrt. meteorológiai állomás webkamera kép, 20:16)

 

A makói zivatar webkamera filmen

19:00 Délnyugaton vonalba rendeződtek a zivatarok, egy úgynevezett squall line tarol végig Vas, Zala és Somogy megyén.

Az elmúlt 1 órában 27 mm csapadékot mértünk iharosberényi állomásunkon

 

18:00 Jelenleg három csapadékzóna is keresztülvonul az országon délnyugat-északkelet irányba. Az elsőben még csak gyenge záporok alakulnak ki, a másik kettő azonban már viharos eseményeket is tartogat. A Duna-Tisza közén, a Dunaföldvár és Szeged között húzódó vonal mentén már zivatarcellák is kialakultak. Nyomukban a harmadik hullámban érkeznek a délnyugati határszélre a zivatarok.

 

 

Szépen tornyosodnak a gomolyfelhők a sat24 műholképén is

 

Az elmúlt három óra időjárása Körmenden (ICI Interaktív Zrt. webkamera-film)

 

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat