2020. február 26., Géza

Partot ért a Giovanna Madagaszkáron


ICI Interaktív Zrt. - 2012. február 13., hétfő, 15:05

A Giovanna négyes erősségű trópusi ciklonként kedd hajnalban partot ért Madagaszkáron, és tovább tart a szigetország fővárosa felé.

Az Indiai-óceán déli medencéjében február 9-én jelent meg az a légköri objektum, amely a hétvégén gyors fejlődést követően négyes erősségű trópusi ciklonná erősödött. A Giovanna kedd hajnalban elérte Madagaszkár keleti partjait, közel 280 km/órás széllökésektől kísérve.

A Giovanna a keddi nap folyamán tovább halad nyugati irányba, és a szigetország fővárosát, Antananarivot is érinti (pár 10 km-rel délre halad el a településtől).Noha a szárazföld felett valamelyest gyengül, Antananarivoban is orkán erejű széllökésekre figyelmeztetnek. A szél pusztítását az intenzív csapadékhullás is fokozza: Antananarivoban az elmúlt 24 órában már közel 120 mm eső esett, és többfelé várnak rövid idő alatt 25-50 cm esőt a vihar útjában. A hirtelen lezúduló csapadék miatt földcsuszamlásoktól tartanak a szakemberek, míg a partok mentén a vihardagály okozhat áradásokat.

Az előrejelzések szerint, a Giovanna kedd éjszaka már elhagyja Madagaszkárt, és kilép a Mozambiki-csatorna fölé. Itt várhatóan újból erőt gyűjt, és a hétvégén Mozambikon is partot ér - partot érés előtt pedig újból elérheti a Saffir-Simpson skála szerinti egyes hurrikánfokozatot.


A Giovanna ciklon a partot érést követően február 14-én 00 UTC-kor a Meteosat-7 infravörös műholdképén.(hurricanezone.net) A fél nappal korábbi műholdképpel (lent) összehasonlítva látható, hogy a szárazföld fölött vesztett erejéből, amit a ciklon szemének "feltöltődése" is jelez.


A Giovanna ciklon a Meteosat-7 műhold infravörös felvételén február 13-án 12 UTC-kor. (hurricanezone.net)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat