2018. augusztus 17., Jácint

Ötször kúszott rekord magasra a hőmérséklet a hidegfront előtt


ICI Interaktív Zrt. - 2012. november 29., csütörtök, 17:00

November utolsó napjaiban tavasziasan enyhére fordult az idő. Három nap alatt ötször kúszott rekord magasra a hőmérséklet.

Közel két hetes anticiklonális uralom után, kedden megszűnt a hideg légpárnás helyzet, ami azonnal érezhető is volt. Kedden (november 27.) a fővárosban egyből rekord magas hőmérsékletet, 15,6 fokot mértek, amivel majdnem 1 fokkal dőlt meg az aznapra vonatkozó budapesti maximum.

Szerdán reggel Mázán 12,0 fok volt a leghidegebb órákban, ezzel pedig megdőlt a korábbi, november 28-ra vonatkozó, 1961-es mezőhegyesi minimumrekord. A délután folyamán ugyancsak tavasziasan alakultak a hőmérsékletek, és ugyancsak Mázán beállt a 2003-as, körösszakáli napi csúcsérték, 18,9 fok.

A tavaszias idő ma (csütörtökön) is kitartott: Fülöpházán 17,7 fokkal új napi melegrekord született. A november 29-i korábbi rekord 17,7 fok volt, amit Kecskeméten mértek 1964-ben. A keddi nap után pedig ma Budapesten újra rekord magasra kúszott a hőmérő higanyszála. A szintén 1964-ből származó eddigi rekord 14,8 fok volt, ami ma Újpesten kb. másfél fokkal dőlt meg (16,3 fok).

Ezzel november utolsó napjaiban összesen ötször kúszott rekord magasra a hőmérséklet, amiből négy új rekordot is eredményezett. A szokatlan enyheségnek azonban vége szakad: markáns hidegfront érkezik, amely gyökeres változást hoz az időjárásban. Péntekre mintegy 10 fokkal esnek vissza a hőmérsékletek, téliesre fordulnak a napok. Az ilyenkor szokásos idő várhatóan nem csak átmenetinek ígérkezik, most már több napra beköszönt a tél.

 

forrás: mti.hu, OMSZ

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat