2018. augusztus 17., Jácint

Országszerte csapadék nehezítette a közlekedést pénteken


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 18., péntek, 09:51

Pénteken ismét havazott az országban, többfelé jelentős csapadékmennyiség hullott, főként hó, de helyenként ónos eső, eső formájában.

Csütörtökön a Dunántúlon okozott fennakadásokat a havazás, míg keleten nagyon enyhe volt az idő 3, 5 fok közötti csúcshőmérséklettel. Jelenleg erre a területre is hűvösebb levegő áramlik. Pénteken a hajnali órákban dél felől ismételten frontálzóna érte el az országot. A fővárosban és környékén 8 óra körül indult meg a hószállingózás. A Dunántúlon az erős légmozgás hatására sokfelé fordult elő hófúvás, ami megnehezítette a munkába és iskolába indulók reggelét. A keleti területeken egyelőre eső, ónos eső hullik.

Fotók: Márkus Dániel, Dunaalmás

A nyugati területeken tartósan havazik, a Tiszától keletre azonban még a reggeli órákban is tartjotta magát az eső, havas eső. A nyugati megyékben az erős szél továbbra is megnehezítette a közlekedést, a hófúvások jelentősen rontják a látási viszonyokat, és a havas, csúszós utak miatt több időt kellett szánni a biztonságos közlekedésre.

Fél 11 után már a Tiszántúl északi részén is jelentkezett elszórtan hószállingózás, havazás. A Dunántúlon továbbra is a hó hullott, és a már lehesett havat is hordja a szél. Az északnyugati megyékben a hófúvás következtében sokfelé hótorlaszok alakultak ki.

Az ICI Zrt. körmendi állomás kamerája által készített felvétel. Jól látható a fák mozgásán a szél hatása, ami olykor hófúvást is okozott.

A kora délutáni órákban is folytatódott a csapadékos idő, csak az északnyugati tájak jelentettek kivételt ezalól, aztán fokozatosan ott is megindult a csapadékhullás. A délkeleti megyékben eső, ónos eső, a középső területeken hó, havas eső, nyugaton pedig hó esett. A szél okozta hófúvás és hótorlaszok folyamatosan megkeserítették a Dunántúl északi részén útnak indulók életét.

Ahogy a hideg levegő fokozatosan a keleti tájakat is elérte, úgy egyre többfelé keveredtek hópelyhek az esőcseppek közé, és szerencsére koraestére már az ónos eső is egyre kevesebb helyen volt jellemző. A Dunántúlon jelentősen hűlni kezdett a levegő. A havazás már az Északi-középhegység egész területére is kiterjedt, így fél 5 körül már csak a Nyírségben nem volt jellemző a csapadékhullás. 

Hőtérképünk Magyarország hőmérsékleti eloszlását mutatja délután 4 órakor 

 

Este 7 órára sem változott a helyzet: szinte mindenhol esik valami, ez alól kivételt inkább csak az Északi-középhegység egyes tájai, valamint a Dél-Alföld bizonyos részei jelentenek, onnan ugyanis valamivel északabbra helyeződött a csapadék súlypontja. Veszélyes ónos eső a Tiszántúlon, hófúvás a Dunántúlon fordul elő, a nyugati megyékben pedig több út járhatatlanná vált.

21 órakor már a Dunántúl nagy részén is alábbhagyott a havazás, azonban még mindig sokfelé volt erős a szél, így a hófúvások nem szűntek meg. Helyenként már a felhőzet is szakadozni kezdett, de délnyugat felől ködfelhőzet sodródott az érintett megyék fölé.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat