2018. szeptember 21., Máté

Orkán közeli szél és tuba is volt a Balatonnál


ICI Interaktív Zrt. - 2012. július 24., kedd, 14:11

Délután egyre többfelé alakultak ki záporok, zivatarok. A Balatonnál hatalmas vihar volt, amit orkán közeli szél és tuba is kísért.

Déltájt érte el a csapadékhullám a déli országhatárt, és dél-délkelet felől egyre többfelé eredt el az eső, zápor. A Dunántúlon időközben egyre nagyobb területen regisztráltak villámtevékenyságet is, elsősorban délnyugaton és a Balaton térségében. Zivatarok később az Alföld déli részén is kialakultak. A nedves légtömeg az este folyamán észak-északnyugat felé halad, az első csapadékhullámot pedig újabbak követik.

Orkán közeli szél volt a Balatonnál: A Balaton keleti medencéjét nem sokkal 15 óra után érte el egy viharzóna, amely gyakorlatilag az egész tó felett átvonult. A viharokban Máriafürdőn 115 km/órás széllökést mértek (OMSz adat), amely alig marad el az orkán erejűnek számító, 120 km/óra feletti értéktől. Szigligeten, illetve Zánkán 88, illetve 86 km/órás maximális lökést regisztráltak. Ugyanez a zivatarzóna később az Alpokalján kiadós csapadékot okozott.

Balatonőszöd környékén egy, a felhőzetből kiinduló felhőtölcsért (tubát) sikerült lencsvégre kapnia Csejtei Nusinak. A tölcsért mintegy negyed óráig látták, forgott, de a földig nem ért le, azaz nem alakult tornádóvá. Óriási felhőszakadás kísérte, a látástávolság minimálisra csökkent az autópályán.

Fél 2 kor a déli országrész már beborult (Sat24.com):

A csapadék hatására a levegő is lehűlt (14:05 perces hőtérkép). Ma egyébként a Nyírségben volt a legmelegebb, Mátészalkán 33 fokig emelkedett a hőmérséklet.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat