2019. augusztus 21., Sámuel

Orkán erejű széllökést hozott a hidegfront


ICI Interaktív Zrt. - 2011. augusztus 27., szombat, 14:04

A szombat késő délután érkezett hidegfront leginkább a nyugati határszélen okozott zivatarokat. Helyenként orkán erejű széllökés kísérte a front áthaladását.

Véget ért a több napja tartó forróság a Kárpát-medence térségében. A felfrissülés egy markáns hidegfront formájában érkezett, amely mögött az ittlévőnél mintegy 10-12 fokkal hűvösebb levegő halmozódott fel.

A változást hozó hidegfront szombaton kora délután még az Alpok vidékénél járt, és abban a térségben okozott heves zivatarokat, de gyorsvonati sebességgel haladt tovább keleti irányba. Nagyjából 18 órakor érte el a nyugati határvidéket, ott már északnyugatira fordult és viharossá fokozódott a szél. Fertőszentmiklósi mérőműszerünk 120 km/órás széllökést is regisztrált, és a hőmérséklet 31,8 fokról alig két óra leforgása alatt 18,2 fokra esett vissza. Az intenzív zivatargócok ugyanakkor addig még nem sodródtak be az ország területére Ausztriából.

Késő délután még csak az Alpok feletti zivatarok cirrusernyője látszott (időjárás.hu kamera)


Este a zivatarfelhő is megérkezett Szentgotthárdra (időjárás.hu kamera)

A front haladását kísérve késő este eleinte a nyugati határszél mentén, később már a Dunántúlon másutt is előfordultak elszórtan záporok, zivatarok. Helyenként az intenzív radarvisszhangok alapján egy-egy szélviharral, jégesővel, felhőszakadással kísért heves zivatar kialakult. A hidegfront vonala mögött a nyugati megyékben jelentősen visszaesett a hőmérséklet, északnyugatira fordult és viharossá fokozódott a szél. A legerősebb széllökések elérték a 60-80 km/órás értékeket is.

Az éjszaka második felében a középső és a keleti megyékre helyeződött át a felhősáv, de ott kevésbé heves jelenségeket okozott.

Vasárnap az ország nagyobb részén napos jellegű, eleinte szeles, mérsékelten meleg idő ígérkezik.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat