2018. július 16., Valter

Orkán erejű szél süvített Tapolcán


ICI Interaktív Zrt. - 2012. február 16., csütörtök, 09:09

Az átvonult frontrendszer mögött nagy területen viharossá fokozódott a szél, szerda éjjel a Dunántúlon néhol már-már orkánszél süvített.

Csütörtökre virradó éjszaka meglehetősen viharosra fordult az idő, hallani lehetett a szél süvítését, csapkodását, ami egyeseknél talán az alvást is megnehezítette. Az átvonult frontrendszer mögött nagy területen megerősödött, viharossá fokozódott az északnyugati áramlás, a legnagyobb szelek a Dunántúl északi felén fordultak elő, de a főváros térségében is gyakran viharos volt a szél.

Az ICI Interaktív Meteorológia Tapolcán kihelyezett szélmérője csütörtök hajnalban közel orkán erejű széllökést regisztrált (igaz, valamivel magasabban, mint 10 méter). A tízperces adatok szerint kétszer is előfordult 110 km/óra feletti lökés, a legerősebb pedig elérte a 117 km/órát, ami csak kevéssel marad el a meteorológiában orkánnak minősített (120 km/óra felett) szélerősségtől.

Az országban kihelyezett mérőműszereink közül a dobogó második fokán Szentendre, Kő-hegy állt, ahol 93 km/órás maximális lökést regisztráltunk szerda éjjel, de a Komárom-Esztergom megyei Kecskéd is csak kevéssel maradt el a maga 86 km/órás értékével.

Csütörtökön marad a szeles idő, a legerősebb szelek továbbra is a Dunántúlon várhatók (90-100 km/órás lökések is lehetnek), de a Duna vonalában és a főváros térségében is meghaladják a 60 km/órát a széllökések. Napközben a keleti tájakon is megerősödik a szél. Estétől mérséklődik a légmozgás.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat