2018. szeptember 20., Friderika

Óriási hőségtől szenvednek az USA nyugati államaiban


ICI Interaktív Zrt. - 2013. július 25., csütörtök, 13:40

Nyáron az Egyesült Államok nyugati államaiban nem ritka a hőhullám, de a most tapasztalható forróság még ott is extrémnek számít.

Hétfőre várják a tetőzését annak a rendkívüli hőhullámnak, ami már napok óta sújtja az USA nyugati államait, különösen Kaliforniát és Arizonát. Már eddig is rekordokat döntögető forróság jellemezte a napokat. Arizona állam fővárosában, Phoenixben vasárnap 50 fokot mértek a belterületeken, a nagy melegben még az aszfalt is megolvadt. A térségben árnyékban 45, 47 fok a jellemző délutáni hőmérséklet a napokban, a hőséghez pedig semmiféle csapadék nem társul. 

A hőhullám okozója egy nagy kiterjedésű anticiklon, amiben a leszálló légmozgások hatására nem tudnak felhők képződni, és szinte egy helyben áll a levegő, alig van légmozgás. Az éjszakák sem hoznak felfrissülést: a minimumhőmérsékletek is 30, 33 fok között alakulnak, az emberek ilyenkor végzik a napi teendőket, mert egy fokkal elviselhetőbb a meleg. 

(cnn.com)

Egy ember meghalt, és még több tucatnyian kerültek kórházba hőguta és kiszáradás miatt, és egy futóversenyt is el kellett halasztani a megterhelő időjárás hatására. Különösen a hajléktalanok vannak veszélyben, rájuk külön vigyáznak az önkéntesek, hűvös helyet és sok vizet biztosítanak számukra.

Az emberek által nem lakott területeken a mért értékek többfelé megközelítették az 54 fokot is, ami alig marad el a Földön hivatalos körülmények között valaha regisztrált értéktől (csaknem napra pontosan 100 éve, 1913-ban mértéke ezt az értéket 56,7 fokkal, szintén Kaliforniában). Mivel a forróság egy rendkívül száraz telet követett, így komoly erdőtüzekre figyelmeztetnek a szakemberek, amik sajnos már most beigazolódni látszanak. Az energia-felhasználás már most az egekbe szökött, és a meteorológusok még több napig hasonlóan magas hőmérsékletekre figyelmeztetnek, így elképzelhető, hogy a villamosenergia-fogyasztás korlátozását kell majd bevezeteni, ha túlterhelődnek az ellátórendszerek. 

Forrás: bbc.co.uk
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat