2018. szeptember 23., Tekla

Óriási havazás volt Horvátországban és Szlovéniában


ICI Interaktív Zrt. - 2013. január 15., kedd, 15:45

Az elvonult ciklon hazánk nyugati és középső részére is hozott nagyobb havat, ami káoszt okozott az utakon. A nálunk leesett hó azonban a közelébe sem ér a délnyugati szomszédainknál lévőhöz.

Hazánkba vasárnap a délelőtti órákban érkezett a "Carlos" névre keresztelt mediterrán ciklon, amiből főleg a délnyugati és a nyugati országrészben hullott több 10 centiméteres hó. Délnyugati szomszédainknál, Horvátországban és Szlovéniában azonban szinte az egész országban rendkívüli hóhelyzet alakult ki. A ciklon középpontja az Adriai-tenger térségében helyezkedett el a hétvégén, így a legtöbb csapadékot adó része éppen a két ország fölött húzódott. Vasárnap és hétfőn is intenzív, nagy kiterjedésű havazás jellemezte az időjárást arrafelé: a közlekedés szinte megbénult, hólánc nélkül alig lehetett eljutni néhány helyre. 

Gyakran előfordult, hogy szinte "felhőszakadásszerűen" ömlött a hó, alig néhány méterre csökkentve a látástávolságot. A közlekedés megbénult, a szél pedig többfelé hótorlaszokat emelt a lehullott hóból.

imageshack.us

Hivatalos adatok szerint hétfőn délre a horvát fővárost, Zágrábot 57 cm-es hó fedte be, csaknem hatvan éve (1955. március 8-án) mértek utoljára ekkora mennyiséget. Januárban pedig 1893 óta nem fordult elő, hogy ilyen vastag "lepel" fedje a tájat. A városban egyébként az 1928-29-es tél tartja a csúcsot, akkor 95 cm-t regisztráltak a meteorológusok. 

imageshack.us

Szlovéniában is közlekedési káoszt okozott a ciklon: több út járhatatlanná vált, sokfelé kötelezővé tették a hóláncot. Hétfőn a belépő kamionok előtt lezárták a határokat, és figyelmeztetést adtak, ki, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül muszáj. A síelők azonban örülhetnek: az enyhe időt követően ismét tekintélyes mennyiséggel vastagodtak a sípályák hótakarói, így a téli sportok szerelmeseinek nem kell meszzire utazniuk azért, hogy hódolhassanak szenvedélyüknek. 

Az előrejelzések szerint a hét második felében ismét kiadós hó várható a térségben, és Magyarországra is nagy kiterjedésű havazást, majd lehűlést hozhat a hétvége.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat