2020. január 21., Ágnes

Óraátállítás: tovább alhatunk, de hamarabb lesz sötét


ICI Interaktív Zrt. - 2016. október 29., szombat, 10:04

Vasárnap hajnalban 3 órakor 2-re kell visszatekerni az órát, azaz egy órával tovább alhatunk. Este azonban már hamarabb lesz sötét, ráadásul a bioritmusunk is felborulhat.

A hagyományokhoz híven most is október utolsó vasárnapján, azaz október 30-án veszi kezdetét a téli időszámítás. Ilyenkor vasárnap hajnalban 3 órakor kell egy órával visszaállítani az órákat, tehát egy órával többet lehet aludni a hosszú hétvégén. Hazánkban 1980-ban vezették be a téli-nyári időszámítást "energiatakarékossági" céllal, amelyet ma már uniós rendelet is szabályoz. 


Az óraátállítás viszont sokak bioritmusát megzavarhatja, a szervezet nem tud egykönnyen átszokni az "új időszámításra"! Egyénfüggő ugyan, de általában 7-10 nap kell egy embernek ahhoz, hogy megszokja a szervezete a változást. Átmenetileg az étkezések időpontja is felborul, és a csecsemők esetén lehet a legszembetűnőbb a téli időszámításhoz való alkalmazkodás. Gyakori tünetek lehetnek a fáradékonyság vagy a koncentrálási zavarok, amelyek kihatnak a munkateljesítményünkre is. Sokaknál alvászavarok is jelentkezhetnek. A koncentrációs problémák ellen a citromfű teát válassza, amelyből napi 1-2 csészét fogyasszon, ha pedig este alvászavarokkal küszködik, és nem jön álom a szemére, akkor a levendula lehet a jó választás. 

Enyhíthetjük az óraátállítással járó kellemetlenségeket például testmozgással. A fáradékonyság miatt a reflexek is tompulnak, ezért a közlekedés során a balesetek kockázata is megnövekszik. Az utakon vezessenek  körültekintően és óvatosan!

Kutatások szerint nemcsak az emberek, hanem az állatok is megérzik a változást, az ő bioritmusunk is felborulhat ezekben a napokban. Érdemes erre is odafigyelni.

Az aktuális időjárás élettani hatásairól tájékozódjon a Meteo Klinika oldalán!

Iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, és tudja meg első kézből, mi vár Önre, hogy időben felkészülhessen az Önt érintő, időjárás okozta hatásokról!

Friss humánmeteorológiai információkért és előrejelzésért, valamint további tanácsokért ajánlott felkeresni a www.meteoklinika.hu weboldalt, ahol az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásáról bővebben is tájékozódhat.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat