2018. augusztus 17., Jácint

Ónos esővel indul az új év!


ICI Interaktív Zrt. - 2015. január 2., péntek, 20:25

Alig kezdődött el a 2015-ös év, máris itt az első nagyon veszélyes időjárási helyzet: a 2-án, péntek este érkező hidegfront csapadéksávja a Dunától keletre és délen többfelé okozhat ónos csapadékot. Rendkívül veszélyes ilyenkor közlekedni, ha tehetik, maradjanak otthon!

Rendkívül veszélyes időjárási helyzettel indul az új, 2015-ös év. 2-án, péntek késő délután északnyugat, észak felől egy gyors mozgású hidegfront érte el a Kárpát-medence térségét. A front csapadéksávja az esti órákban délkelet felé haladva át is vonul az országon, az éjszaka második felében keleten és délkeleten is várhatóan megszűnik a csapadék.

Péntek este 19 óra után az Északi-középhegységben és az Alföld nagy részén ónos eső esik. A Dunántúlon egyelőre eső esik, és a továbbiakban is várhatóan ez marad a csapadék halmazállapota. A csapadéksáv dél, délkelet felé történő haladásával az Alföld déli felén, valamint a Dél-Dunántúlon is hamarosan ónos eső fog esni! Ezeken a tájakon akár több milliméternyi ónos csapadék is eshet, amely igen vastag jégbevonatot képezhet – könnyen lehet tehát, hogy megismétlődik az alig egy hónapja országszerte rendkívüli komoly jégkárokat okozó helyzet! Emellett északkeleten többfelé esik fagyott eső is, amelyet itt később havazás válthat fel.

Ez az életveszélyes csapadékforma – az ónos eső – jellemzően azokon a területeken alakul ki, ahol a magasban lévő, pozitív hőmérsékletű légrétegeken áteső csapadékelemek megolvadnak, majd a fagypont közeli vagy kevéssel az alatti hőmérsékletű felszínre érkezve megfagynak, és ezáltal jégbevonatot képeznek a tereptárgyakon, a talajon, növényeken, stb.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka újabb hidegfront vonul majd át felettünk, de ekkor sokkal kisebb eséllyel alakulhat ki ónos csapadék.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat