2018. augusztus 17., Jácint

Ónos esőt hozhat a hétvége


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 11., kedd, 15:53

Szerdán és csütörtökön még marad a hideg idő, ám péntektől a magasban zajló enyhülés és az érkező csapadék együttesen többfelé okozhat a közlekedésre veszélyes ónos esőt.

Szerdán több fokkal az átlag alatti, fagyos téli idő lesz, csütörtöktől azonban a magasban erőteljes melegedés kezdődik, melegebb légtömegek érkeznek hazánk fölé. Mindez a talaj mentén csak később lesz érezhető, így amint a csapadék is megérkezik, többfelé már nagy eséllyel számíthatunk ónos eső kialakulására. Péntektől tehát fel kell készülnünk arra, hogy jelentősen megnehezülhet és sokkal balesetveszélyesebbé válhat a közlekedés az érintett területeken.

Fiatal korban az ember még hajlamos megfeledkezni az ónos eső okozta balesetekről, felnőtt fejjel már óvatosabban szemléljük ilyenkor a környezetünket. Télen egy erős lehűlés után, vagy egy hosszabb hidegperiódust követően alakulhat ki ónos eső, amikor melegfront érkezik. A melegebb légrétegek először a magasabb szinteken áramlanak be a térségbe, és csak később éreztetik hatásukat a felszín közelében. Ennek megfelelően a felszín közelében megmaradnak az erős fagyok. A felhőzetből ilyenkor már nem hó, hanem esőcsepp esik, ami a felszínre érkezve rögtön ráfagy az utakra, tereptárgyakra, átlátszó, síkos felületet képezve rajtuk.

afisha.alture.ru

Az ónos eső miatt megszaporodnak az autós és gyalogos balesetek is, ezért nagyon oda kell figyelnünk, és még sokszor így sem rajtunk múlik majd, hogy épségben hazaérünk-e.   Nem ajánlott útra kelni ebben a veszélyes szituációban, és még a ház körül is óvatosnak kell lenni, hiszen akár a lépcső, vagy a járda is tükörsimává változhat néhány perc alatt. Sokszor ez az átlátszó réteg első pillantásra nem is észrevehető, egy hirtelen mozdulatnak pedig akár csonttörés is lehet az ára.

A kellemetlen percek mellett az ónos eső szépségeket is tartogat, a fagyott növényzetre érkezve gyönyörű formák alakulhatnak ki.

wikipedia.org

foter.com
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat