2018. szeptember 24., Gellért

Ónos eső és 11 fok


ICI Interaktív Zrt. - 2012. december 15., szombat, 11:12

Hajnalban egy ciklon hatására esőzés kezdődött, ami délelőtt többfelé ónos eső formájában hullott. A Dunántúlon már jelentősen megenyhült az idő, 10 fok fölé melegedett a levegő.

Egy ciklonrendszer hatására a hajnali óráktól délnyugat felől egyre többfelé kezdődött csapadékhullás. Az ország északi és középső felén, nagyobb területen a Dunántúl északkeleti részén, Pest megyében, az Északi-középhegységben és a Nyírségben, majd Bács-Kiskun megye északi részén is a reggel-délelőtt folyamán többfelé ónos esőbe váltott a csapadék. Ilyenkor az esőcseppek a fagypont közeli hőmérsékletű talajjal, tereptárgyakkal érintkezve azonnal megfagynak, jeges, síkos kérget hozva létre, ami megnehezíti és balesetveszélyessé teszi a közlekedést.

A déli óráktól az ónos esőt egyre többfelé "sima" eső váltotta fel, 1 óra-fél 2 tájt már csak az Északi-középhegység egyes körzeteiben maradt ónos a csapadék.

Az elmúlt két napban jelentős enyhülés kezdődött, ami a Dunántúlon jelentkezik a legerőteljesebben. A Dunántúl nyugati részén szombatra virradóan már nem fagyott, kora délután pedig az Alpokalján a hőmérséklet néhány tizeddel meghaladta a 11 fokot, ami az ilyenkor megszokott áltagos maximumot mintegy 7 fokkal haladja meg (november elejének feleltethető meg). Ekkor már csak az Északi-középhegység egyes részein maradt kevéssel fagypont alatt a hőmérséklet.

Hőmérséklet-eloszlása szombat kora délután

 

A nyugatról keletre haladó ciklon és melegfronti zónája Európa más részein is okozott ónos esőket. Németország keleti felén például péntek este és éjjel alakult ki a veszélyes időjárási jelenség, ami több közúti balesetet, a ffrankfurti reptéren pedig többórás késéseket okozott.

Meglehetőség kettősség jellemzi egyébként Európát, hiszen a kontinens nyugati és a déli tájain többfelé 10, 15 fokot mutatnak a hőmérsők, sőt helyenként a 20 fokot is megközelítik, addig északkeleten, egy Oroszország felett kiépült markáns anticiklon (1050-1055 hPa-os középpponti nyomással) hasonló értékeket okoz mínuszban.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat