2020. január 26., Vanda

Fahrenheit és Celsius

Két hőmérsékleti skálázás terjedt el a világon. A Celsius-skálát ma már széles körben alkalmazzák, míg a Fahrenheit-skálát szinte csak az Egyesült Államokban használják. Miért is alakult így?


Hirtelen megáradtak a folyók Németországban

A hétvégén több németországi folyón is másfél-két méteres vízszintemelkedést tapasztaltak, ráadásul újabb esőket várnak.


Rendkívülire zsugorodhat az északi jégsapka idén

Az elmúlt hónapokban az arktikus jégtakaró gyakran minden korábbi kiterjedését alulmúlta, és az idei minimum beálltáig még egy hónap hátra van.


Így tűnt el a jég a déli partról

A Balaton nyugati medencéjének déli partvidékén még péntek reggel is nagy jégtáblák voltak. Napközben a szél eltüntette a tél maradványait. Exkluzív videónkon ezt örökítettük meg.


Sokfelé esett az országban

Vasárnap estétől egyre többfelé alakult ki csapadék az érkezett hidegfront hatására, ami még zömmel eső formájában hullott. Ma már egyre inkább havas eső, hó várható.


A belvízveszély fokozódik az elkövetkező héten

A hóolvadás megindult, a talaj felső része azonban még sokfelé fagyos. Az elkövetkező napokban egyre több terület kerülhet belvíz alá.


Az olvadó artikus jégtakaró miatt veszélyben vannak a jegesmedvék

Egy napokban publikált tanulmány szerint, az arktikus jégtakaró hiánya komolyan veszélyezteti a jegesmedve populációt.


Az olvadás miatt több német várost is árvíz sújt

A hirtelen érkezett enyhülés miatt olvadásnak indult a hó Németországban is, ahol számos folyó kilépett medréből, így több várost is áradások sújtanak.


Jelentősen megenyhül az idő

A magasban egyre melegebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe. A hétvégén délnyugaton szinte mindenhol 10 fok fölé melegszik a levegő.


A sarki jégtakaró olvadása Alaszka partjaira kényszeríti a rozmárokat

Több tízezer rozmár érkezett Alaszka északnyugati tájaira, mert az úszó jégtáblák, amelyeken pihenni szoktak mind elolvadtak.