2019. május 22., Júlia, Rita

Olaj ömlött a tengerbe Új-Zélandnál


ICI Interaktív Zrt. - 2011. október 12., szerda, 12:33





Még a múlt héten feneklett meg egy olajszállító tankerhajó, az MV Rena Új-Zéland északi részének közelében, mérgező és ragacsos olajjal árasztva el a festői szépségű partvidéket.

Erős szél és hullámzás rontja a helyzetet Új-Zéland partjainál. A kedvezőtlen időjárás már napok óta tart, és még egy ideig nem is fog javulni - állítják a meteorológusok. A hullámzás és a szél az olajhártyát tovább hordja a szárazföld belseje felé: kedden már Bay of Plenty székhelyénél, Tauranga városánál lepte be a tengerpartot a szennyeződés. Az eseményt máris a szigetvilág „legnagyobb tengeri természeti katasztrófájának" nevezi a helyi kormány.

Szakértő csapatok sziszifuszi munkával próbálják megtisztítani a tengerfelszínt a kiömlött mérgező anyagtól a dagály után, más csapatok pedig a madarak megmentésével foglalkoznak. Mindeközben a sérült hajóból azóta is szivárog az olaj a tengerbe, ráadásul sokkal gyorsabban, mint korábban. Csak kedden reggel 130-350 tonna nehézolaj került a vízbe az addigi 20-30 tonnához képest, és félő, hogy az elkövetkező napokban még komolyabbá válik a szivárgás.

A meteorológiai előrejelzések szerint erős északi, északkeleti szelek várhatóak a napokban, így a szennyeződés a parttól távolabb fekvő szárazföldi területekre is eljuthat. A mentőcsapatok munkáját is nagy mértékben korlátozza a rossz idő, félő, hogy még a jelenleginél is súlyosabb környezeti katasztrófává duzzasztva az eddig is nagyon rossz helyzetet.




A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat