2020. február 26., Géza

Októberig 10 hurrikán is kifejlődhet az Atlanti-óceánon


ICI Interaktív Zrt. - 2011. augusztus 6., szombat, 11:56

Az Atlanti-medencében augusztusban felgyorsul a ciklonfejlődés, és a NOAA legfrissebb előrejelzései szerint a szezon végéig akár 10 hurrikán is kialakulhat.

Az Atlanti-óceánban augusztustól októberig indul be az igazi hurrikánszezon, a viharobjektumok ebben az időszakban gyakrabban követik egymást és intenzívebbé is válnak. A NOAA így minden év augusztusában aktualizálja a trópusi ciklonaktivitásra vonatkozó májusi előrejelzéseit. A most kapott új eredmények, melyek közül a legfontosabb, hogy az óceán vízfelszíne még mindig szokatlanul meleg, megerősítették a tavaszi várakozásokat, hogy igen aktív szezon vár a térségre.

Az átlagosnál aktívabb 2011-es szezon esélyét májusban 65, míg most 85 százalékra becsülték. Ez a várt viharobjektumok számában is növekedést eredményezett: májusban még 12-18 olyan vihart vártak, amely nevet is fog kapni (azaz a 10 perces átlagszél meghaladja a 62 km/órát) és ezek közül 6-10 képződményről vélték, hogy hurrikánná fog erősödni (119 km/óra feletti szél). A legfrissebb adatok alapján most 14-19 trópusi vihart és 7-10 hurrikánt jeleznek előre. Utóbbiak közül 3-5 érheti el a minimum hármas fokozatot a Saffir-Simpson skálán (legalább 178 km/órás átlagszél).

Egy átlagos szezon alatt 11 trópusi vihart, 6 hurrikánt és ezekből 2 intenzív hurrikánt jegyeznek.

Az Atlanti-óceán medencéjében június 1-e óta eddig 5 trópusi ciklon fejlődött ki: az Arlene, a Bret, a Cindy, a Don és legutóbb az Emily. Az Emily augusztus első hetében a Karib-szigeteket áztatta nagy esőkkel, és négy ember halálához is vezetett Haitin, illetve Dominikán, majd szétesett, mielőtt elérte volna Florida térségét. Az Atlanti-medencében az USA partjait utoljára 2008-an érte el hurrikán, az Ike, noha a 2010-es év is szokatlanul aktívnak bizonyult.

Extrémumok éve az USA-ban

Az USA az idei évben egyébként extrém időjárások sorozatát éli meg. Tavasszal a tornádók okoztak óriási pusztításokat: 2011-ben minden korábbinál többen, összesen 537-en vesztették életüket a forgószelek miatt - a korábbi fekete-rekord tartó az 1953-as év volt, amikor 519 áldozatot követeltek a felhőtölcsérek.

A déli államokban, különösen Texas, Louisiana és részben a Préri területén súlyos aszályokkal küzdenek már hónapok óta, és a száraz időszak a jövő évbe is átnyúlhat, miután a csapadékhiányt okozó La Nina alig két hónapos szünetet követően újból felépülhet a csendes-óceáni térségben. A szárazságot tovább súlyosbította a rendkívüli hőség, ami az észak-amerikai kontinenst már hosszú hetek óta perzseli. A hőhullámban sorra dőltek a melegrekordok - júliusban mintegy 2600 alkalommal került sor valamilyen formában rekord beállításra vagy döntésre az USA-ban (ez érinthette a hajnali vagy délutáni melegrekordot, vagy épp a hullám hosszát). A 40 Celsius fok közeli tartós forróság tucatnyi ember életét követelte.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat