2018. augusztus 14., Marcell

Özönvíz csapott le az Atacama-sivatagra


ICI Interaktív Zrt. - 2012. február 23., csütörtök, 14:33

Bolygónk egyik legszárazabb területe szokatlan képet festett néhány nappal ezelőtt: barnás, homokkal keveredett áradat hömpölygött rajta keresztül.

A múlt héten a világ legszárazabb homoktengereként számon tartott Atacama-sivatagban négy napig szinte egyfolytában esett az eső. Ez idő alatt mintegy 40 mm csapadék hullott, ami hazai viszonylatban nem tűnik soknak, ám Chile ezen részein van, ahol 1 mm-nél is kevesebb esik évente, sőt van, ahol még egyáltalán  nem jegyeztek fel esőt!

A szokatlan időjárási jelenség következtében Chile leghosszabb folyója, a Loa megduzzadt, és medréből kilépve komoly áradásokat és sárlavinákat okozott. Az ár helyenként a 2 méteres magasságot is elérte!

Az áradat San Pedro de Atacama és Tocanao településeket sújtotta legjobban - a városok egy zárt medencében terülnek el, mintegy 2500 méterrel a tengerszint felett, és általában az Andok csúcsain átbukó száraz levegő éri csak el a térséget. Az áradások miatt több száz embert evakuáltak, megrongálódtak az utak, és számos turista látványosságot átmenetileg bezártak.

 


(youtube.com)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat