2018. augusztus 17., Jácint

Nyugaton esős, őszies, keleten késő nyári idővel kezdődik a tanév


ICI Interaktív Zrt. - 2014. szeptember 1., hétfő, 07:19

Az ország nyugati és keleti felében eltérő időjárással kezdődik a tanév szeptember 1-jén, hétfőn: míg a Dunántúlon egy lelassult frontrendszer esős, hűvös időt okoz, addig a front előtt, keleten még kellemes, meleg, késő nyári időben indulhatnak iskolába a diákok.

Csak a keleten mehetnek szeptember 1-jén, hétfőn kellemes időben iskolába a diákok: az új tanév kezdetére – vasárnap késő este – egy hidegfront érkezik a Kárpát-medence térségébe, amely azonban nem halad át hazánk felett, hanem az Alpok déli oldalán ciklonális hullámot vet, emiatt lelassul és "megreked" a Dunántúlon. Ennek következtében a front szeptember első napjaiban szinte "kettévágja" az országot.

Az ország nyugati felében tehát az ott veszteglő front miatt borongós, esős, ráadásul az átlagosnál több fokkal hűvösebb – igazi őszies – idő várható: a Dunántúlon 1-2-án, azaz hétfőn és kedden sokfelé lesz eső, zápor, helyenként zivatar, többfelé számíthatunk nagymennyiségű csapadékra. A hőérzetet ráadásul az igen hűvös, átlagosan 15, 20 fok közötti nappali maximumhőmérsékletek is csökkentik majd.

Ezzel szemben keleten, a frontrendszer előtt dél felől továbbra is melegebb léghullámok érkeznek: itt 25, 30 fokra, valamint a változóan felhős időben több órás napsütésre is számíthatunk, csapadék pedig csak szórványosan fordulhat elő.

A frontzóna csak szerdán, nyugat felé hagyja el az országot, a hét további részében ekkor már ismét 25 fok körüli hőmérsékletekre számíthatunk mindenhol – az évszakváltásra tehát egyelőre még várnunk kell.

A frontok szervezetünkre gyakorolt hatásairól részletesen a Meteo Klinika oldalán tájékozódhat.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat