2020. január 21., Ágnes

nyár

Helyenként 20 fokot zuhant a hőmérséklet!

A kánikulai periódusoknak rendszerint egy markáns hidegfront
tud véget vetni, amely – az előtte való napokban tapasztalt időjáráshoz képest –
gyakran igen drasztikus változást hoz. A szombat délután érkezett hidegfront
északnyugaton már közel 10 fokkal vetette vissza a hőmérsékleti maximumokat az
előző napihoz képest, a mai napon pedig tovább folytatta útját a lehűlést,
egyben felfrissülést hozó hidegfront, helyenként kiadós csapadékot okozva.

Több mint 20 fok különbség kelet és nyugat között!

Habár Magyarország nem túl nagy kiterjedésű, azért egy-egy légköri front hatására markáns különbségek tudnak kialakulni az egyes országrészek között. A mai napon az esti órákban erős széllel egy hidegfront éri el térségünket északnyugat felől, de már előtte több fokkal hidegebb levegő áramlott a Kárpát-medencébe. A front eközben szinte maga előtt "tolta" a délről érkező melegebb légtömegeket, ennek köszönhetően éles határvonal rajzolta ki a lehűlést hozó képződmény útját.

Már 41 fok felett!

Az ICI Interaktív Meteorológia Csanyteleken működő mérőállomásának hőmérője augusztus 4-én, péntek délután 41,4 fokot mért árnyékban, miközben országszerte afrikai forróság tombolt. 
2017 augusztusában Magyarországon az elmúlt évek legerősebb hőhullámát éljük, csaknem egy hetes hőségriadó van érvényben, és még több napig tart a rendkívüli meleg.  érvényben.
A napokban több hőmérsékleti rekord is megdőlt!
Augusztus 3-án hajnalban megdőlt a legmagasabb minimumhőmérséklet országos és budapesti rekordja. A János-hegyen 25,1 fok alá nem hűlt a levegő. 

Életmentő tippek a forró napokra!

Augusztus 1-én, kedden a hőmérséklet csúcsértéke már sokfelé meghaladta a 35 fokot, a hét további részében pedig még ennél is melegebb lesz, egyes helyeken akár a 40 fokot is elérheti a legmagasabb hőmérséklet - erre a Dél-Alföldön van a legnagyobb esély.

Itt a tavaszi óraátállítás! Ismét egy órával kevesebbet alhatunk...

Az óraátállítást
elsőként az Egyesült Államokban vezették be még az 1900-as évek elején, azzal a
céllal, hogy energiát takarítsanak meg. Hazánkban 1980-ban vezették be a
téli-nyári időszámítást, amelyet ma már uniós rendelet is szabályoz.

Véget érnek az őszi szép napok

Az elmúlt hónapban a Kárpát-medence időjárását
javarészt a szeptemberi átlagoshoz képest nyáriasabb hőmérsékletek és a sok
napsütés határozta meg. Ez a kellemes időszak azonban a hétvégével véget ér.
Hétfőn egy hidegfront vonul át hazánkon, mögötte pedig több fokkal hűvösebb levegő
árasztja el a Kárpát-medencét. A mostani előrejelzések szerint jövő héttől már
jóval, barátságtalanabb, hidegebb őszre van kilátás.  

Milyen idő várható augusztus 20-án?

2006. augusztus 20-a emlékezetes dátum maradt az emberek fejében az akkori veszélyes időjárási helyzet miatt. Idén lesz a tízéves évfordulója ennek, de ezúttal valószínűsíthetően nem kell hasonlóra készülnünk.
Várhatóan szombatig fokozatosan melegszik az idő, keleten még vasárnap is hőségre készülhetünk. Szombat este az ünnepségek ideje alatt jó eséllyel kevés felhőre és csapadékmentes időre számíthatunk, a szél sem fog kellemetlenségeket okozni, így bátran figyelemmel követheti a tűzijátékot szabadtéri helyszínről is.

Hétvégén újra jön a hőség!

Az elmúlt napokban a meleg, de fülledt idő volt a jellemző hazánkban, sokfelé több havi mennyiségnek megfelelő csapadékot regisztrálhattak a meteorológiai műszerek. Csütörtökön egy gyenge hidegfront véget vetett a fülledt időnek, a hőmérsékleti értékeket azonban csak átmenetileg csökkentette. Hétvégén már ismét sokfelé lesz 30 fok felett a hőmérséklet csúcsértéke. A sok napsütés és a meleg idő kedvezni fog azoknak, akik a hétvégén vízparta készülnek.

A július végi meleg, fülledt időszakról

Hazánk térségébe már több napja nem érkezett front, helyette meleg, nedves légtömegek alakítják az időjárásunkat, kedvező a helyzet záporok, zivatarok kialakulásához. Egyes területeken az elmúlt napok csapadékmennyisége már meghaladta az átlagos júliusi csapadékösszeget. A zivatarok környezetében hirtelen nagy mennyiségű csapadék hullhat, amely az alacsonyan fekvő területeken akár villámárvizeket is okozhat.

Tippek, tanácsok a hőség napokra!

Július 11-én, hétfőn a hőmérséklet csúcsértéke már sokfelé meghaladta a 30 fokot és előreláthatóan kedden még melegebb lesz, egyes helyeken akár 35 fok is lehet a legmelegebb órákban, a déli országrészben van erre a legnagyobb esély.

Tartalom átvétel