2020. január 21., Ágnes

Nincs csapadék Medárd napján! Jön a 40 napos aszály?


ICI Interaktív Zrt. - 2016. június 8., szerda, 14:26

"Ha Medárd napján esik, akkor 40 napig esik" – mondja a népi megfigyelés. Az idén június 8-án csapadékmentes idő uralkodik hazánkban. Ezek szerint nem is lesz eső a következő 40 napban? A cikkből megtudhatjátok!

A közismert népi megfigyelés szerint "Ha Medárd napján esik, akkor 40 napig esik" - azaz ha június 8-án csapadékos az idő, akkor ezt többségében hosszabb hűvösebb, esősebb periódus szokta követni. Idén Medárd napján mérsékelten meleg, csapadékmentes időjárás uralkodik a Kárpát-medencében, következésképpen a népi jóslat szerint a 40 napos "özönvíztől" nem kellene tartanunk. Ezek szerint nem is lesz jelentős mennyiségű csapadék a következő 40 napban?

Ezzel nem teljesen ért egyet az időjárás!

Bár Medárd napján nem volt csapadék, azonban az elkövetkező napokban többször előfordulhat eső, zápor. Pénteken egy hidegfront érkezik, amely mentén több helyen előfordulhat zápor, néhol zivatar is. Vasárnap és hétfőn pedig kettősfronti hatás érvényesül, sokfelé várható eső, zápor.

A várható időjárás 2016. május 9. és 15. között

Medárd napját megelőző héten azonban helyenként jelentős mennyiségű csapadék esett. Az ICI Interaktív Meteorológia mérései alapján Hévíz állomásán például közel 60 mm csapadékot regisztrált a műszer.

Az ICI Interaktív Meteorológia által mért csapadékösszeg 2016. június 5-én Hévízen

A hosszútávú előrejelzések bizonytalansága még manapság is nagy, rendszerint napról napra növekszik, azonban a Budapestre vonatkozó valószínűségi előrejelzésen már látszik, hogy a jövő hét második felében jelentős melegedés várható. A csapadék előrejelzéseken pedig észrevehetjük, hogy a vasárnap érkező kettősfront akár 10 mm-t meghaladó csapadékot is adhat Budapest környékén, így egyelőre biztosan nem kell tartani az aszálytól a következő napokban.

A GFS modell Budapestre vonatkozó, ún. ensemble (együttes) modellfuttatásának eredményein is jól látszik, hogy a jövő hét közepétől az ilyenkor szokásos (kék vonal) fölé emelkedik a 850 hPa-os nyomási szint (kb. 1500 m magasságban lévő levegőréteg) hőmérséklete (felső görbék/piros kör). A csapadékmennyiség a mostani hétvégén pedig meghaladja a 10 mm-t (kék kör). (Forrás: wetterzentrale.de)

A következő napokban erősödhet a fejfájás, fokozódhatnak a vérnyomás panaszok. A fokozott folyadékbevitel egyre fontosabb, erre az egészséges csapvíz megfelelő, a cukros és alkoholos italok fogyasztását ajánlott kerülni.

Az UV-sugárzás többször is nagyon erős lehet kora délután, 11 és 15 óra között célszerű kerülni a tűző napon tartózkodást. Ügyeljenek a bőrvédelemre, használjanak megfelelő faktorszámú fényvédő szereket.

További hasznos tanácsokat a www.meteoklinika.hu/humanmeteorologia oldalon találnak!

Iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, és tudja meg első kézből, mi vár Önre, hogy időben felkészülhessen az Önt érintő, időjárás okozta hatásokról!

Friss humánmeteorológiai információkért és előrejelzésért, valamint további tanácsokért ajánlott felkeresni a www.meteoklinika.hu weboldalt, ahol az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásáról bővebben is tájékozódhat.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat