2019. május 22., Júlia, Rita

Márciusi időjósok: Sándor, József, Benedek

Az ismert mondóka szerint „Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget”, de vajon idén megállja-e helyét az időjósló regula?


Mit tartogat az idei tél? A novemberi jövendölők Márton, Erzsébet és Katalin

Novemberben több jeles napot is téljövendölőként tart számon a néphagyomány. Nézzük, mit mond idén Márton, Erzsébet és Katalin!


Visszahozza-e a jeget Mátyás?

Mivel 2012-ben szökőévet írunk, idén február 25-ére esik Mátyás napja, ami fontos szerepet tölt be az időjóslásban. A néphagyomány szerint, ahol Zsuzsanna nem vitte el a fagyot, ott Mátyás fogja, másrészről viszont, ahol Mátyás nem talál jeget, ott csinál.


Milyen hosszú lesz még az idei tél?

Gyertyaszentelő napját a népszokás tavaszkezdő napként is emlegeti. Az e naphoz kötődő időjóslással foglalkozó hiedelmek közül a legismertebb a medvéhez fűződik.


A héten már kopogtat a tél

A hét második felében napról napra egyre hidegebb lesz az idő. Nemcsak az éjszakák lesznek fagyosak, de néhol napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet.


Milyen telünk lesz a népi jóslás szerint?

Orsolya és Dömötör elárulhatja, milyen lesz az idei tél.


Itt a tavasz - bejött a népi regula

Az időjárással kapcsolatban rengeteg népi megfigyeléssel rendelkezünk. Ilyen például a Sándor, József, Benedek névnapokhoz tartozó is, ami ebben az évben teljes mértékig bevált.