2018. szeptember 21., Máté

Nem lesz strandidő a nyár első napján


ICI Interaktív Zrt. - 2014. május 30., péntek, 12:31

Nem túl kellemes idővel köszönt be a meteorológiai nyár: a hétvégén túlnyomóan felhős, szeles, az átlagosnál több fokkal hűvösebb idő várható. A jövő héten viszont lassú, de folyamatos melegedés valószínű.

Az előttünk álló hétvégén, vasárnap lesz a meteorológiai nyár első napja. Idén azonban ez korántsem jelenti azt, hogy végleg elkezdődik a strandszezon: egy tőlünk keletre elhelyezkedő kettősfront felhőzete húzódik a Kárpát-medence fölé, ezért általában felhős, szeles, a sokéves átlagnál több fokkal hűvösebb idő jellemzi a hétvége időjárását – csak szombaton, délelőtt a nyugaton élők számíthatnak napos időre. Fürdőzésre tehát semmiképpen, de kiránduláshoz, szabadtéri programokhoz sem lesz kifejezetten alkalmas az idő: a következő napokban is elszórtan számíthatunk záporokra, sőt, szombaton a Nyugat-Dunántúlon egy-egy gyengébb zivatar is kialakulhat, jelentős mennyiségű csapadékra azonban sehol sem kell számítanunk.

Ha elmegyünk otthonról, akkor mindenképpen vigyünk magunkkal esőkabátot és öltözzünk rétegesen, az évszakban megszokotthoz képest melegebben – az érzett hőmérséklet a (főleg szombaton) erős szél miatt több fokkal a mért értékek alatt alakul majd.

A frontérzékenyek szombaton számíthatnak enyhébb tünetekre, emellett a hétvégén többeknél jelentkezhet fejfájás is. Az utakon az erős oldalszél, a helyenként nedves, csúszós utak és a türelmetlen sofőrök miatt fokozódik a balesetveszély.

A borongós, szeles időnek azonban pozitív hatásai is vannak: az elmúlt napokban országszerte lecsökkent, és még napokig alacsony marad a légszennyezettség. A pollenkoncentráció sem emelkedik számottevően, egyedül a pázsitfűfélék pollenje lehet jelen magas koncentráció-tartományban. Az UV-sugárzás többnyire mérsékelt marad, csak ott lehet erős a déli órákban, ahol hosszabb ideig kisüt a nap.

A jövő héten viszont lassú, de egyenletes melegedésre számíthatunk, a hét közepére ismét mindenhol 25, 30 fok közé emelkedik a hőmérséklet – de ezzel együtt visszatér a délutáni zivatarok időszaka is. Érdemes folyamatosan figyelemmel kísérniük naponta többször frissülő előrejelzésünket.

Az aktuális időjárás szervezetre gyakorolt hatásairól részletesen pedig a Meteo Klinika oldalán tájékozódhatnak!

A GFS modell úgynevezett ensemble (együttes) futtatásának eredménye Budapestre: a felső görbeseregen jól látszik, hogy a hétvégén az átlagosnál több fokkal hűvösebb lesz (kék ellipszis), a jövő héten pedig fokozatosan a sokéves átlag (piros vonal) fölé emelkedik a hőúmérséklet a magasban is. Az alsó görbesereg pedig azt mutatja, hogy a következő napokban a főváros térségében nem várható jelentős mennyiségű csapadék.  (Forrás: wetterzentrale.de)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat