2020. február 23.,

Négyes erősségű lett a szezon első hurrikánja


ICI Interaktív Zrt. - 2011. június 9., csütörtök, 07:37

Az Adrian lett az első hurrikán a Csendes-óceán keleti medencéjében. Négyes erősségűvé fejlődött.

A Csendes-óceán keleti medencéjében Mexikó partjaitól nyugatra jelent meg az idei szezon első hurrikánja, az Adrian. A kedden kialakulásnak indult trópusi képződmény csütörtökön gyors fejlődést mutatott és péntek hajnalra elérte a Saffir-Simpson skála szerinti négyes hurrikánfokozatot. Ez 220 km/órás átlagszeleket és közel 270 km/órás maximális lökéseket jelent. Az Adrian 15 km/órás sebességgel halad nyugat felé a Csendes-óceánon a partoktól mintegy 500 km távolságban, és az elkövetkező napokban már folyamatos gyengülését várják a szakemberek.


Az Adrian műholdképe 2011.06.10-én(NOAA).

A haladási útvonalával kapcsolatban némi bizonytalanság áll fenn, de a legfrissebb modellfutások egyöntetűen azt mutatják, hogy nem fog partot érni az amerikai kontinensen.


Az Adrian lehetséges trajektóriái a 2011.06.10-i előrejelzések szerint. (wunderground.com)

Eközben a Csendes-óceán másik felén, a Fülöp-szigetek térségében is fejlődésnek indult egy trópusi képződmény, ami a Dél-kínai-tengeren halad majd észak felé az előrejelzések szerint. Ez péntek hajnalra trópusi viharrá erősödött és a Sarika nevet kapta. Csak kismértékű erősödést várnak, de a viharos szél és az esők a Fülöp-szigetek mellett Kínát és érintik majd, hiszen az előrejelzések szerint a hétvégén már Kína keleti partjai fölött fog haladni.


A Sarika trópusi vihar a műholdképen (JTWC)

Az Arab-tenger fölött is van esély egy trópusi viharrendszer kialakulására, az itt örvénylő ciklon ugyanis egyre rendezettebbé válik. A ciklon heves zivatarokat okoz Nyugat-India és Omán térségében. A rendszer azonban az indiai szubkontinensre jellemző délnyugati monszunesők kezdetét is jelezheti, amennyiben mégsem erősödik trópusi ciklonná.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat