2020. február 24., Szökőnap

Négyes erősségű hurrikán fenyegeti az USA-t


ICI Interaktív Zrt. - 2010. augusztus 31., kedd, 16:10

A Karib-szigeteket elhagyva, a négyes erősségű Earl hurrikán az Egyesült Államok keleti partvidéke felé tart. Koreát pedig a Kompasu tájfun fenyegeti.

Az Atlanti-óceán középső medencéjében múlt szerdán kialakult trópusi képződmény, az Earl a múlt hét végéig csak lassan erősödött, majd a hét elején ugrásszerűen fejlődött tovább. Kevesebb, mit 36 óra leforgása alatt kedd hajnalban már elérte a Saffir-Simpson skála szerinti négyes kategóriát. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg nyugati irányban haladó, 935 hPa-os középponti légnyomással rendelkező viharobjektumban az átlagos szélsebesség eléri 213 km/órát, miközben közel 260 km/órás széllökéseket regisztrálnak. Mindez 6-7 méter magas hullámokat generál a tengeren.

Az Earl hurrikán a műholdképen (forrás: NOAA).

Az Earl jelenleg a Karib-szigetektől északra helyezkedik el - ahol egyébként heves esőzéseket és viharos szeleket okozott, megrongálva több házat és az elektromos hálózatot. Észak-északnyugat felé haladva csütörtök-péntek magasságában éreztetheti hatását az Egyesült Államok keleti partvidékén. Ezután az előrejelzések szerint visszakanyarodik az óceán felé, de a hétvégén még New England és Kanada is érezheti jelenlétét - ekkora azonban várhatóan már jelentősen veszít erejéből.

Mindeközben, szorosan a nyomában halad a Fiona trópusi vihar is, amely kedd hajnalban jelent meg az atlanti térségben. A Fiona is észak, északnyugat felé halad majd az elkövetkező napokban, de az előrejelzések szerint hamarabb, még a karibi szigetvilág előtt elkanyarodik északnak, és legfeljebb egyes kategóriájú hurrikánná erősödhet, de valószínűbb, hogy erre nem kerül sor. A becslések szerint maximum 92 km/órás szelek fújhatnak majd a viharban.

Eközben a Föld másik felén, a Csendes-óceán ázsiai partvidékénél is megjelent egy trópusi képződmény. A vasárnap óta fokozatosan erősödő Kompasu immár egyes kategóriájú tájfun, 185 km/órás állandó szélével és 231 km/órás széllökéseivel. Az előrejelzések szerint csütörtökön keresztül halad a Koreai-félszigeten, majd valamelyest gyengülve a Japán-tenger fölött a japán szigetvilágot is keresztezheti. A Koreai-félsziget elé várhatóan 175 km/órás szelekkel érkezik, amelyeket 200 km/órát meghaladó széllökések kísérhetnek.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat