2020. február 24., Szökőnap

Negyedik napja dőlnek a rekordok, de már közel a felfrissülés


ICI Interaktív Zrt. - 2013. július 13., szombat, 11:17

A héten szinte minden nap melegrekord dőlt, az idei első komoly hőhullám még a végére is tartogatott csúcsokat. A hétvégén változás kezdődik, közel a felfrissülés.

Egy évvel ezelőtt, 2012-ben is hasonlóan meleg időben volt részünk június közepén, akkor is sorra dőltek a rekordok. Az Afrika felől érkező forró légtömegek idén még a tavalyin is túltettek, még az akkor mért legmagasabb hőmérsékleteket is meghaladták a délutáni értékek. Ezen kívül kedd, szerda és csütörtök után pénteken is megdőlt a napi minimum rekordja: a hajnali 23, 25 fokban nem frissül fel a levegő, a klíma nélküli lakásokban már elviselhetetlen a hőség, és a magas napállás miatt innen rendkívül gyors melegedés zajlik. Péntektől Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyében tűzgyújtási tilalmat rendeltek el.

A rendkívüli forróságot az ide áramlott szaharai levegőn kívül még az is erősíti, hogy ezekben a napokban jár a legmagasabban a Nap, június 21-én, azaz pénteken van a nyári napforduló. Ilyenkor legrövidebb az éjszaka és leghosszabb a nappal, a hétvégén 16 órás teljes világossággal számolhatunk, és ezen felül még a hajnali és alkonyati derengés is tovább rövidíti a sötétséget. 

Péntek délután is a hőség jellemezte hazánk időjárását

(ICI Interaktív Meteorológia)

A változás már megkezdődött az időjárásban: először a nyugati tájakra érkezik meg a felfrissülés, már szombaton is 30 fok körül alakulnak a maximumok, időnként megélénkülő széllel is számolhatnak az ott élők. Ez a szél szerencsére már nem meleg, hanem hűvösebb levegőt szállít északnyugat felől, vasárnap pedig már inkább csak az Alföldön lesznek jellemzőek a 30 fok feletti délutáni értékek. Ezzel együtt viszont növekszik a fülledtség is, mindenhol megnő a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége, akár nagyobb területen is lehet heves viharokra számítani.

A jövő héten aztán egy hidegfront hatására mindenhol jelentősen mérséklődik a forróság, a szombatihoz képest hétfőn 6, 8, kedden már 10 fokkal lesz hűvösebb, és ezt követően sem számíthatunk a kánikula hirtelen visszatérésére. Gyakran élénk, olykor erős északi, északnyugati áramlás nyer teret térségünkben, és ismét szárazabb légtömegek érkeznek.

A GFS időjárási modellen jól látszik az érkező lehűlés és mértéke is: a zöld és fehér hőmérsékleti vonal két nap alatt mintegy 10 fok csökkenést jelez a magasban - ez a talajon is meg fog mutatkozni (forrás: wetterzentrale.de)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat