2020. február 24., Szökőnap

Napkitörés bolondíthatja meg a műholdakat


ICI Interaktív Zrt. - 2012. január 24., kedd, 11:08

Erős napkitörést észleltek a NOAA szakemberei, ami hatással lehet a Föld körül keringő műholdak működésére.

Mágneses vihart okozhat az a napkitörés, melynek maximuma kedden, azaz ma várható. A Napból érkező elektromosan töltött részecskék a Földet körülvevő mágneses mező hatására a légkörbe léphetnek. A levegő molekuláival ütközve érdekes fényjelenséget hoznak létre, amit sarki fénynek nevezünk.

Sarki fény a Déli-sark fölött

Ha a Napból száramzó részecske oxigénnel ütközik, akkor zöld vagy vörös fény keletkezik, ha nitrogénnel, akkor pedig kékes.

A napkitörés azonban az űrben keringő műholdakra is hatással van, ugyanis a részecskék át tudnak hatolni a burkolatukon, és kárt tehetnek az elektromos rendszerekben is.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat