2018. július 22., Magdolna

Nagyot fordult az időjárás


ICI Interaktív Zrt. - 2012. május 12., szombat, 10:29

A tegnap érkezett hidegfront mögött viharos szél kíséretében zúdult be a hideg levegő. Keleten esősebb idő lesz, a szél is sokfelé megélénkül.

Ősziesre fordítja az időt a Pongrác napi hidegfront: Pongrác, Szervác, Bonifác a néphagyomány szerint a fagyosszentek időszaka. Az időjárás idén ezt nem cáfolja, hiszen Pongrác napján egy markáns hidegfront hatására a nyárból az őszbe csöppenünk.


Kiterjedtebb csapadékzóna jön nyugatról


A front első hullámát estig csak szórványosan kísérte eső, zápor, egy-egy zivatar, ám Ausztria felől az újabb hullámban egy kiterjedtebb csapadéksáv közelít, amelyből már több helyen eshet az éjszaka. Egyúttal a szél is tovább erősödik, a legnagyobb lökések a Dunántúlon meghaladhatják a 90 km/órát.

Kora délutántól északnyugat felől egyre nagyobb területen növekedett meg a felhőzet, 4-5 óra felé érte el Budapestet a felhőzet és a gyenge csapadéksáv. A Duna-Tisza közén este néhol zivatar is kipattant. Az északnyugati szél a nyugati és középső tájakon megerősödött, viharossá fokozódott. A kora estig mért legerősebb széllökés meghaladta a 80 km/órát (Bakonycsernye).


Este egyre nagyobb területen vált viharossá az északnyugati szél. A főváros környékén és a Dunántúlon 70 km/óra feletti lökések is előfordultak már.


Este 7 órakor 14-15 fokos hőmérséklet-különbség volt az országban: Körmenden 15,
míg Csongrádon még 29 fokot mutatott a hőmérő.


Fodrozódik a Balaton Fonyódnál (fél 6 körül).

Ausztria és Csehország után délután nálunk is megkezdődött a lehűlés, és a front mentén szórványosan alakult ki eső, zápor. Zivatarok a délnyugati határvidék mentén, Szlovéniában alakultak ki.


A Kárpát-medence 16 órás hőtérképe.


Szentgotthárdon már befelhősödött az ég (14:40).

Déltájt az északnyugati országrészben már feltámadt a szél, az Európát hosszan átszelő hidegfront felhőzete már súrolta az országot. A hőmérséklet az ország zömén 25 fok fölé emelkedett. A Balatonon másodfokú viharjelzés lépett érvénybe.


Széltérkép a Kárpát-medencéről szombat déltájt.

A frontzóna fél 11 tájt még Brünn-Linz térségében húzódott, nem sokkal déltájt elérte Bécset, majd az északnyugati határszélt is. A hidegfront vasárnap délig áthalad az országon. Útját viharos szél, (főként a Dunántúlon 90 km/h feletti lökések), eső, záporok, és akár heves zivatarok is kísérik. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék hullhat. 

A front Közép-Európa szerte mintegy 10-15 fokos lehűlést okozott péntekhez képest. Nálunk is erőteljes lehűlés várható: a front előtt még nyárias meleg uralkodik, érkeztével azonban rohamosan hűl a levegő, és vasárnap a csúcshőmérséklet sokfelé 15 fok alatt marad.


Miközben pénteken a késő délelőtti órákban Közép-Európában általában már 20, 25 fokig melegedett a levegő, szombat ugyanekkor a hidegfront mögött már 10-15 fokkal volt hidegebb.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat