2018. szeptember 18., Diána

Nagy hőingások jellemzik a hidegfront mögötti napokat


ICI Interaktív Zrt. - 2013. augusztus 3., szombat, 12:41

A csütörtöki gyenge hidegfront mögött kissé mérséklődött a nappali felmelegedés, a reggelek pedig sokfelé igencsak hűvösek ezekben a napokban.

Csütörtökön északnyugatról érte el hazánkat az a gyenge hidegfront, ami keleten hevesebb zivatarokat is okozott. Mögötte megszűnt a fülledtség, több fokkal felfrissült az idő, emellett a hajnalok is hűvösebbre fordultak. A szelesebb tájakon az élénk légmozgás megakadályozta, hogy a reggeli minimumok túl alacsonyan alakuljanak, a szélvédett, hegyvidéki völgyekben azonban jóval csípősebbek lettek a korai órák.

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásai által szombat reggel mért hőmérsékleteket mutatja a hőtérképünk - Aggteleken volt a leghidegebb

Az ICI Interaktív Meteorológia országos mérőhálózatának állomásai közül pénteken reggel a Zalaegerszeg mellett fekvő Teskándon mértük a legalacsonyabb hőmérsékletet, ott 9,3 fokig hűlt a levegő, ez 3 fokkal megközelítette a korábbi országos minimumrekordot. Szombaton már északkeleten volt a leghidegebb, Aggteleken 9,9 fokot regisztrált a műszerünk, és országos szinten is fázósan indult a nap. A nagyvárosokat és a Balaton melletti állomásokat kivéve (ahol a beton, illetve a nagy hőkapacitással rendelkező víztömeg "megtartotta" a nappali hőt) mindenhol 14 fok alá süllyedt a hőmérséklet, szükség volt tehát a vastagabb ruhadarabokra.

Gomolyfelhőkkel tarkított napsütéses idő jellemezi a hétvége időjárását

Az ICI Interaktív Metetorológia Bakonycsernyén elhelyezett mérőműszerének kamerafilmje

Közben a napsütés hatására gyorsan melegedni kezdett a levegő, a nagy napi hőingás pedig sokak számára megterhelő lehet. A rövid idő alatt bekövetkező 12-14 fokos hőmérséklet-változást elsősorban az idősek és a szívbetegek viselik nehezebben. Erről, valamint a szervezetünket érő más légköri hatásokról és tünetek mérséklésének lehetőségeiről a Meteo Klinika oldalán többet is meg lehet tudni.

Az előttünk álló 4-5 napban hasonlóan nagy hőingások lehetnek jellemzőek, főként a mélyebb, szélvédettebb völgyekben, de a jövő hét közepétől kiegyensúlyozottabbá válik a hőmérséklet napi menete. 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat