2018. július 22., Magdolna

Nagy esők és heves zivatarok voltak


ICI Interaktív Zrt. - 2012. május 22., kedd, 12:36

Kedden helyenként több mint egyhavi csapadék lehullott. A folyamatos esőzés mellett villámokkal kísért rövid zivatarok is voltak.

Végül Baranyában helyenként 80 mm-t is meghaladta a keddi csapadék. Ez valamivel több, mint amennyi eső átlagosan egész májusban le szokott esni errefelé.

Kora este a Tiszántúl déli részén keletkezett újabb zivatarok a keleties áramlásban a Duna-Tisza-közére érve okoztak többfelé felhőszakadást.

A fővárostól délre háromnegyed kettőkor szupercella alakult ki. Területén viharos széllökés és jégeső is előfordult. (A szupercella egy 10-30 km vízszintes kiterjedéssel bíró zivatarfelhő, amelyben örvénylő mozgás figyelhető meg. A tornádók legnagyobb része is szupercellákban alakul ki.)


Zivatarfelhők Páty közelében (idojaras.hu kamera)

Kiadós esőzés és hatalmas hőmérsékleti különbségek

Negyed kettőig Pécsett már 44 milliméter csapadék hullott le vegyesen tartós eső és villámlásokkal kísért heves záporok formájában. Baranya egyes részein nemsokára eléri az egyhavi értéket (ez májusban Baranyában 70 mm-t jelent).

Kedden fél egy körül az idojaras.hu mérőhálózatán Mátészalkán 28, míg Körmenden és Pécsett csupán 15 fokot mértünk. Valószínűleg a legnagyobb különbség a 15 fokot is elérte. Baranyában a fél nap alatt lehullott csapadék összege helyenként elérte a 35 mm-t, amely az egész május havi átlagos összegnek mintegy fele.


Hőmérsékleti helyzet kedden fél egykor (időjárás most aloldal)


Pécs kedden dél körül (idojaras.hu video)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat