2018. szeptember 20., Friderika

Nagy-Britanniában erős hidegfront vet véget a kellemes időnek


ICI Interaktív Zrt. - 2013. május 8., szerda, 15:35

Szokatlanul meleg van jelenleg Nagy-Britanniában, de a hétvégére komoly lehűlést várnak a szakemberek.

Nyugat-Európa térségében egy nagy kiterjedésű anticiklon található, aminek területén igen meleg, száraz levegő alakítja az időjárást, szinte felhő sincs az égen. A következő napokban ez az anticiklon a Kárpát-medence irányába terjeszkedik, mozdul el, miközben a Brit-szigeteket északról igen hideg légtömegek érik el. A hidegbetörés előtt a napokban a délkeleti, délnyugati és keleti térségekben többfelé 20 fok fölé melegszik a levegő, ami 7, 8 fokkal magasabb az áprilisban szokásos sokéves átlagnál. Mindehhez szikrázó napsütés társul, a szürkeséghez szokott britek legnagyobb örömére verőfényes időben telnek a napok. A természet is kivirágzott: a tavaszi virágok mellett kivirultak a gyümölcsfák, duzzadó rügyek lepték el a fákat.

Éppen ezért jelent komoly veszélyt a növényekre az érkező hideg: pénteken hirtelen nagyjából 10 fokot esik vissza a hőmérséklet, a hétvégén pedig akár fagyok is lehetnek sokfelé, a gyümölcsfák friss hajtásai elfagyhatnak, és ez az állatokra is kisebb veszélyt jelent. Egyes rovarok is elpusztulhatnak az erősebben fagyos vidékeken, amik táplálékul szolgálnak az éppen hazaérkezett fecskéknek és más madaraknak. Egy erősebb fagy pedig a tölgyfákban és a lepkékben is kárt tehet.

Londonban csütörtökön tetőzhet a meleg, akkor 21, 22 fokot is mérhetnek a délutáni napsütéses időben az ott élők. Ehhez képest szombaton már csaknem 10 fokkal lesz hidegebb, és záporokra is készülni kell. Április végéig pedig marad a változékony, időnként szeles, elszórtan kisebb esőkkel tarkított idő.

Virágzó gyümölcsfák Angliában

telegraph.co.uk
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat