2018. szeptember 23., Tekla

Néhány óra alatt közel egyhavi eső esett


ICI Interaktív Zrt. - 2012. november 5., hétfő, 14:53

Az Alpokalján reggel óta helyenként már közel egyhavi csapadékot mértünk. Miközben délen, délkeleten még 20 fok körül tetőzött a hőmérséklet, az Észak-Dunántúlon hajnalban volt a legmelegebb.

Az éjszaka érkezett hidegfrontból alig 6 óra alatt már közel egyhavi csapadék hullott az Alpokalján. Szentgotthárdi mérőállomásunkon reggel 7 órakor kezdődött az esőzés, és  fél kettőig már 45 mm-t regisztrált műszerünk.  Körmenden is lehullott már 30 mm, míg Bakonycsernyén 20 mm-t regisztráltunk eddig. A délnyugati határszél mentén zivatarok is előfordultak.

A front előtt és mögött is többfelé megerősödött a szél, helyenként a 70 km/órát is meghaladták a legerősebb széllökések.

A Dunántúl északi részét a kora reggeli órákban érte el a hidegfront, mögötte megkezdődött a hideg légtömeg beáramlása. Ennek köszönhetően ezeken a területeken hajnalban volt a legmelegebb. Az akkori 14, 15 fokkal szemben a reggeli-délelőtti órákban gyorsan, 7, 9 fokig hűlt a levegő. Közben a Dél-Dunántúlon és az Alföld déli részén még 19, 20 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála.


Hőmérséklet-eloszlás 10:50-kor.

A hidegfront kora este már átlépi a keleti határszélt, éjszaka pedig csökken a felhőzet is. Kedden átmenetileg több órára kisüt a nap, majd ismét felhősödés várható, amit záporok is kísérhetnek. Kedd reggel lényegesen hidegebb lesz a levegő, mint az előző hajnalon volt, és a napokban talaj menti, illetve 2 méteres fagyok többfelé lehetnek.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat