2020. január 26., Vanda

Kármán-örvény és glória a Csendes-óceán felett

Június 20-án egy festői látványt örökített meg a NASA Aqua műholdja a Csendes-óceán felett. A stratocumulus felhőszőnyegen Kármán-örvények és glóriák alakultak ki. Műholdkép.


Örvénylettek a felhők a Grönlandi-tenger felett

Újabb látványos műholdképet örökített meg a NASA a Kármán-féle felhőörvényekről, Kamcsatkánál pedig a jégtáblák „örvénylettek”.


Látványos felvételek az űrből

Nézze meg a látványos képeket a Nagy Tavak legsekélyebbikéről, illetve a Mariana-szigetek egyik legaktívabb vulkáni tagjáról!


Napkitörés bolondíthatja meg a műholdakat

Erős napkitörést észleltek a NOAA szakemberei, ami hatással lehet a Föld körül keringő műholdak működésére.


Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?

Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.


Speciális meteorológiai műholdat lő fel a NASA

Október végén egy NASA program keretében olyan műhold állhat Föld körüli pályára, amely eddig egyedülállóan, mind időjárási, mind éghajlati információkkal szolgál majd.


A klímaváltozás néhány várható hatása

A cikk a globális felmelegedés néhány lehetséges következményét veszi sorra.


Készülnek az új generációs meteorológiai műholdak

A Thales Alenia Space francia-olasz cég fogja gyártani a meteorológiai műholdak legújabb generációját. A 2016-ban fellövésre kerülő műholdaktól az időjárás-előrejelzések pontosabbá válását várják.


Szondák figyelik a földi vízkészleteket

Az Európai Űrhivatal (ESA) tájékoztatása szerint tegnap éjszaka két műholdat lőttek fel a klímaváltozás vízkészletekre gyakorolt hatásainak megbecslésére.