2018. szeptember 18., Diána

Mozgalmas az időjárás az új évben is


ICI Interaktív Zrt. - 2012. január 2., hétfő, 14:17

Markáns ciklonok ostromolják Észak-Európát, és ezek frontrendszerei a Kárpát-medence időjárást is befolyásolják.

Európa északi felén igen mozgalmasan indul az új év: egyszerre több alacsony nyomású képződmény alakítja az időjárást a Brit-szigetektől Oroszországig elterülő régióban, melyek egyike-másika Közép-Európát sem kerüli el. A három fő időjárási rendszer mellett egy újabb markáns ciklon van fejlődőben az Atlanti-óceánon, a Brit-szigetektől nyugatra. Középpontjában gyorsan süllyed a légnyomás (24 óra alatt 20 hPa-lal), ahogy a szárazföld felé közeledik, és kedd éjszaka már egész 950 hPa-ig mélyül a képződmény.

A ciklon eközben kelet-északkeleti irányban helyeződik át: a Brit-szigetek fölött áthaladva szerda hajnalban várhatóan már Svédország fölött örvénylik. Hidegfrontja kiadós csapadékot (zömmel esőt) okoz a Brit-szigeteken, Európa északnyugati partjai mentén, Dánia és Dél-Skandinávia térségében. A maximális széllökések pedig megközelíthetik a 120 km/órát a partvidékeken. A hidegfront szélerősödéssel és esővel kísérve szerdán napközben eléri a Kárpát-medencét is.

A folytatásban a ciklon tovább halad északkelet felé, és eközben déli peremén egy újabb, hasonló erősségű ciklon jöhet létre, kiadós esővel áztatva Közép-Európát, nálunk is szeles és csapadékos időt okozva csütörtökön.

Ezt követően ugyan hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét, és a jelenlegi számítások szerint kifejezetten hideg lesz a hajnal szombaton, de az igazi téli időre legalább a jövő hétig még várni kell.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat