2018. szeptember 21., Máté

A moszkvai hőség veszélyei


ICI Interaktív Zrt. - 2010. augusztus 2., hétfő, 15:37

Az idei nyár minden korábbit felülmúl Oroszországban, ahol ilyen kánikulával a mérések kezdete óta nem találkoztak.

Július kezdete óta a hőmérséklet csúcsértéke folyamatosan 35 fok körül alakul az orosz fővárosban, és az elmúlt hét elején Volgograd közelében a 40 fokot is elérte a hőmérséklet. Ez példa nélkülinek mondható, mióta több mint 100 évvel ezelőtt a mérések elkezdődtek a térségben.

De nem csak a hőmérséklet döntött rekordot az idei nyáron. A nyár kezdete óta, a vízben hűsölni próbáló emberek közül is több tucatnyian fulladtak vízbe. A legtöbb esetben az okozta a bajt, hogy italozás után indultak fürdőzni az emberek.

Ez még nem is szokatlan a férfiak esetében, de most a nők egy része is úgy indult fürdőzni, hogy előtte megivott egy üveg sört vagy egy üveg vodkát. A részegen tántorgó emberek a folyók és a tavak mellett a víztárózókban is felfrissülést kerestek, amelyeknél pedig egyértelműen fel van tüntetve, hogy tilos benne a fürdés, vagy azért mert nagyon veszélyes, vagy azért mert erősen szennyezett a víz, vagy esetleg mindkettő egyszerre.

A vízbefulladás nem az egyetlen veszélye a hőségnek. A nagy meleg miatt országszerte erdőtüzek pusztítanak. Az elmúlt napokban összesen 774 helyen lobbant lángra az erdő és a tőzeg.

A főváros közelében pusztító erdőtüzek miatt Moszkva is szürke füstbe burkolózott.

Oroszország egyik vezető tüdőgyógyász szakértője a televízióban hívta fel az emberek figyelmét, hogy ha tehetik, ne menjenek ki a szabadba és az ablakokat is tartsák bezárva. Az erdőtüzek okozta füst olyan mértékben károsítja az egészséget, mintha néhány óra alatt két doboz cigarettát szívnának el.  

A hatóságok arra kérik az embereket, hogy ne használják autójukat, ne súlyosbítsák még ezzel is a kialakult rossz légszennyezettségi helyzetet. De a nagy meleg miatt a metróállomásokon szinte fullasztó a levegő, így sokan elcsábulnak és mégis a légkondicionált autót választják.

Az előrejelzések szerint a következő napokban sem várható jelentős javulás Oroszország időjárásában. Felfrissülést hozó záporokra ezen a héten sem számíthatnak, és a hőmérséklet a hét utolsó munkanapján ismét elérheti a 37, 38 fokot is. Kisebb lehűlés csak vasárnap lehet, de a napi maximum hőmérséklet akkor is 30 fok körül alakul.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat