2018. szeptember 20., Friderika

Mit tartogat az idei tél? A novemberi jövendölők Márton, Erzsébet és Katalin


ICI Interaktív Zrt. - 2012. november 24., szombat, 13:13

Novemberben több jeles napot is téljövendölőként tart számon a néphagyomány. Nézzük, mit mond idén Márton, Erzsébet és Katalin!

A néphagyomány több kitüntetett napot is számon tart november havában, melyekből az eljövendő télre következtethetünk. Elsőként mindjárt ott van Mindenszentek napja (november 1.). A regula szerint, ha ezen a napon nedves az idő, akkor enyhe telünk lesz, míg ha száraz idővel köszönt be a november, akkor kemény tél elé nézünk.

A sorban Márton (november 11.) következik, akiről  úgy tartja a mondás: „ha Márton napján a lúd jégen jár, karácsonykor sárban botorkál", míg ha a november 11-ét övező napokban sokat süt a nap, akkor zord télre van kilátás.

November 19-én Erzsébet a következő a téljövendölők között. Az eső ezen a napon enyhe telet jelent, míg ha ekkor havazik, akkor a karácsony is fehérnek ígérkezik.

Ismert mondóka kötődik Katalin (november 25.) nevéhez is, miszerint: „ha Katalin kopog, karácsony locsog".

 

Idén mindenszentekkor borús, sokfelé esős, míg Márton napján kellemesen enyhe idő volt 10, 16 fokos csúcshőmérsékletekkel, néhány órás napsütéssel. A november 11-ét övező napokban egyaránt volt többórás napsütés és felhős idő. Erzsébetkor az Alföldön több órára kisütött a nap, míg másutt borús volt az ég, de csak jelentéktelen eső, szitálás fordult elő. Katalin napján, azaz vasárnap borult, szürke, ám az évszakos átlagnál enyhébb idő várható. Fagyra még hajnalban sem kell számítani.

Ezek alapján a népi regulák szinte egyhangúlag az enyhe télnek kedveznek, csupán a Márton napi időjárás lóg ki némileg a sorból. Mindenesetre a jelen számítások szerint a jövő hét első felében enyhülés várható (15 fok körüli értékek is lehetnek), majd egy hidegfront mögött hidegebb légtömeg árasztja el a Kárpát-medencét. A jövő hét végén újból megjelenhetnek a hajnali fagyok, és nem kizárt, hogy december első napjaiban hó hulljon.

 

Az idei első hó október végén esett le - és azóta sem volt havazás. Akkor nagy pelyhekben
hullott a fővárosban, Sopronban pedig 10 cm gyűlt össze.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat