2018. szeptember 20., Friderika

Mit mondanak a fagyosszentek? Valóban jön a lehűlés?


ICI Interaktív Zrt. - 2016. május 12., csütörtök, 13:46

A fagyosszentekhez köthető népi hiedelem szerint ebben az időszakban jelentős lehűlés, akár talajmenti fagy is előfordulhat. Idén is hidegebb lesz az átlagosnál? A választ a cikkben találjátok!

A fagyosszentek a magyar néphagyomány szerint Pongrác, Szervác, Bonifác (május 12., 13., 14.) és Orbán (május 25.) napjai. Ilyenkor az évszázados megfigyelések szerint lehűlés, akár talajmenti fagy is várható. A meteorológia tudománya sokat fejlődött az elmúlt 100 évben, egyre inkább kiszorította a népi időjárás-jóslatokat a természettudományos modellezésen alapuló prognózis. Néhány regula, köztük a fagyosszentek azonban még a mai napig is megbízhatóan jelzik előre az időjárás-változást.

Az előttünk álló napokban elmondhatjuk, hogy többé-kevésbé beigazolódik a népi jóslás, hiszen szombaton este egy hidegfront éri el hazánk területét nyugat felől, amelynek köszönhetően a jövő hét elején az átlagosnál hűvösebb idő várható.

A várható időjárás 2016. május 13. és május 19. között

 

Bár talajmenti fagy nem valószínű, azonban az átlagos májusi időnél több fokkal lesz hűvösebb. Ezt jól megmutatja a következő ábra, amelyen a felső görbesereg a 850 hPa-os szint (megközelítőleg 1500 méteres magasasságban lévő levegőréteg) hőmérsékletének alakulását mutatja.

A GFS modell Budapestre vonatkozó, ún. ensemble (együttes) modellfuttatásának eredményein is jól látszik, hogy a hétvégén az ilyenkor szokásos (kék vonal) alá csökken a 850 hPa-os nyomási szint (kb. 1500 m magasságban lévő levegőréteg) hőmérséklete (felső görbék/piros kör). (Forrás: wetterzentrale.de)


Pénteken és szombaton többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén, ajánlott a szokottnál több, lehetőleg cukormentes folyadékot inni, este kerülni a nehezebben emészthető ételek fogyasztását.

Szombat estétől a hidegfrontra érzékenyek panaszai erősödnek. Fokozódik a görcshajlam és erősödhetnek a szívpanaszok, az érintettek kerüljék a megterhelő tevékenységeket. Alacsony lesz a komfortérzet és növekszik a megfázásveszély. A jövő héten lassan, fokozatosan enyhülnek a panaszok.

Iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, és tudja meg első kézből, mi vár Önre, hogy időben felkészülhessen az Önt érintő, időjárás okozta hatásokról!

Friss humánmeteorológiai információkért és előrejelzésért, valamint további tanácsokért ajánlott felkeresni a www.meteoklinika.hu weboldalt, ahol az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásáról bővebben is tájékozódhat.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat