2018. augusztus 17., Jácint

Mintha dézsából öntenék


ICI Interaktív Zrt. - 2013. szeptember 20., péntek, 15:12

Éjfél után nem sokkal lépett be nyugaton, és még délután 4 órakor hagyta el az országot az a csapadéksáv, amiből nagyon sokfelé tetemes mennyiségű eső esett.

Ugyan időjárási front nem haladt át az országon, egy, a közelünkben veszteglő kettősfront hatására mégis nedves, igen labilis légtömegek érkeztek a Kárpát-medencébe. Már szerda éjjel, kicsivel éjfél után heves zivatarok alakultak ki a Dunántúlon, a Balaton nyugati medencéje körül. Ezek nagy része helyi keletkezésű volt, és szinte egy helyben állva fejlődtek lánccá. 

A tartós összeáramlási zóna óriási felhőszakadást okozott a Balaton környékén. A tótól nyugatra, a Zalaegerszeg mellett fekvő Teskándon a veszteglő csapadéksávból 65 mm esőt regisztrált az ICI Interaktív Meteorológia kihelyezett mérőállomása, ez pedig jóval több, mint a sokéves egész augusztus havi átlag. De hasonlóan sok, egész havi mennyiség hullott Mórra, Bakonycsernyére és Kecskédre is (55, 53, illetve 52 mm).

Heves, de a dunántúlinál rövidebb ideig tartó felhőszakadás zúdult Budapestre is

Az ICI Interaktív Meteorológia XVIII. kerületben kihelyezett műszerének kamerája megörökítette a zivatart

Hajnalban aztán a kicsi villámtevékenységgel, de annál nagyobb özönvízzel kísért zivatarok kelet felé kezdtek mozogni, a kora délelőtti órákban elérték a fővárost is, majd folytatták útjukat a keleti országrész felé. A láncolat mögött sokfelé kisütött a nap, de csak átmenetileg, ugyanis délután délnyugat felől újabb záporok érkeztek határainkon belülre a Dél-Dunántúlra. 

A sat24 műhold délután 3 órakor készült felvételén jól látszik a távozó és a másik, dél felől közeledő csapadéktömb is, ami újabb, ám kisebb területre kiterjedő esőzéseket okoz

Csütörtökön a nap első felében inkább már csak keleten számíthatunk nagyobb csapadékra, a napsütés kap nagyobb szerepet. Szórványos záporok, zivatarok délután ugyan kialakulhatnak, de a maihoz hasonló felhőszakadásoktól nem kell tartani.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat