2018. augusztus 14., Marcell

Mintákat rajzolnak a szigetek a felhőzetbe


ICI Interaktív Zrt. - 2011. május 31., kedd, 10:20

Az aprócska szigetek az űrből is jól kirajzolódnak a felhőtakarókba vájt látványos minták révén. Műholdképek.

A NASA Aqua műholdja 2011 áprilisának végén egy izgalmas felvételt rögzített Chile partjainál, amely megmutatja, hogy két apró sziget is mekkora hatással lehet a légköri folyamatokra.

Az alábbi felvétel a Déli-Csendes-óceán fölött készült, Chile nyugati partvidékétől mintegy 650 kilométerre, a Juan Fernandez-szigetek térségében. A vulkanikus szigetcsoport két tagja, az Alejandro Selkirk- és a Robinson Crusoe-sziget noha alig látszik, a felhőzetre gyakorolt hatásuk szembetűnő. Ezek a tenger síkjából kiemelkedve akadályt képeznek a légmozgás irányába, és a szigeteken átfújó szelek óriási, V-alakú felhőmentes övet hoznak létre a szárazföld mögött.

Hasonló jelenséget rögzítettek 2005 decemberében az Amszterdam-sziget körzetében is. Az Amszterdam-sziget az Indiai-óceán déli medencéjében található, francia fennhatóság alá tartozó apró, lakatlan sziget. Valójában egy vulkáni csúcsról van szó, amely az Antarktiszi-kőzetlemez legészakibb tagja. A szigettől kiindulva, V-alakban hullámfelhők (lenticularisok, lencse alakú felhők) képződtek a széllel átellenes oldalon.

Kialakulásuk mechanizmusa a következő: a sziget mögött a levegő hullámmozgást végez, és emelkedő fázisban felhők képződnek, míg leszálló fázisban a felhők feloszlanak. Kedvező körülmények között egy sor lenticularis alakul ki, úgynevezett hullámfelhőt formálva. (Ez egyébként a Robinson Crusoe-sziget mögött is megfigyelhető.)
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat