2020. február 29., Elemér

Milyen telünk lesz a népi jóslás szerint?


ICI Interaktív Zrt. - 2010. október 22., péntek, 15:07

Orsolya és Dömötör elárulhatja, milyen lesz az idei tél.

A népi hiedelem szerint Orsolya napja (október) elárulja, hogy milyen télre számíthatunk, a hiedelem ugyanis úgy tartja, a közeledő tél olyan lesz, mint amilyen időt ez a nap hozott (Ha Orsolya napján szép az idő, akkor az Karácsonyig meg is marad). Nos, október 21-én, csütörtökön országszerte több órára kisütött a nap, csak néhol fordult elő kisebb eső, záporeső. Ugyanakkor a Dunántúli- és az Északi-középhegység magasabban fekvő részein az idei szezon első hózáporai is kialakultak. A hőmérséklet 2-3 fokkal maradt el a sokéves átlagtól, hajnalban pedig az ország döntő részén fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála.

A népi hagyomány Dömötör napját (október 26.) is kitünteti: úgy tartják, ha ezen a napon hideg szél fúj, a tél is igen hideg lesz. A jelenlegi számítások szerint Dömötör borús, esős időt hoz, és az északias szél a Dunántúlon megerősödik, miközben az ország nagy részén 10 fok alatt marad a hőmérséklet.

Más jóslások szerint, ha októberben még meleg van, akkor a február zord, hideg idővel köszönt majd be, míg ha Mindszent havában hideg szelek fújnak, enyhe januárra számíthatunk. Idén októberben mindeddig az átlagosnál pár fokkal hűvösebb volt, bár október első felében mintegy másfél hétre visszatért a (hűvös) vénasszonyok nyara. Október 13-án a délkeleti határszélen a 20 fokot is elérte a hőmérő higanyszála. Az erős északias szelek eddig elkerülték térségünket, de most a hét közepén átmenetileg sarkvidéki eredetű levegő áramlott a Kárpát-medence fölé erős légmozgások kíséretében, és a szél az előttünk álló héten is, főként a Dunántúlon többször megerősödik.

A tél és a karácsony még messze van, időjárásával kapcsolatosan meteorológiai előrejelzések egyelőre nem állnak rendelkezésre. A népi jóslás alapján Orsolya enyhe, csapadékszegény, Dömötör viszont hideg telet ígér, míg az átlagosnál hűvösebb idő talán rövidebb téli szezont sejtet.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat