2020. február 26., Géza

Mexikóban érhet partot a Rina hurrikán


ICI Interaktív Zrt. - 2011. október 24., hétfő, 10:49

A hurrikánná erősödött Rina ciklon rövidesen eléri a mexikói partvidéket, majd Kuba és Florida felé veszi útját.

Az elmúlt hetekben két trópusi viharobjektum is lesújtott Közép-Amerikára. A Jova és az Irwin nevű viharok több mint 100 halálos áldozatot követeltek, valamint 1 millió embert érintettek a kialakult áradások a térségben.

Az átmeneti javulást követően hétfőn (10.24.) újabb trópusi viharobjektum jelent meg a karibi térségben, amelyet a Rina névre kereszteltek. A Saffir-Simpson skála szerint kettes erősségű Rina hurrikán középpontja jelenleg a Yucatán-félszigettől mintegy 400 km-re délre helyezkedik el. A legerősebb széllökések meghaladják a 210 km/órát.

A Rina igen meleg tengerfelszín felett örvénylik, és lassan helyeződik át, így a szél mellett a bőséges csapadék és a megemelkedett tengerszint ronthatja az árvízi helyzetet a közép-amerikai térségben.

A Rina északias irányba haladva csütörtökön a mexikói Cozumel sziget fölött halad majd el, nagyon közel a 2010. decemberi ENSZ klímacsúcsnak otthont adó Cancún városához. Addig tovább erősödve a hármas hurrikán fokozatot is elérheti.

A folytatásban a viharrendszer várhatóan Kuba felé kanyarodik majd, emiatt a hétvégén heves esőzésekre számítanak Kubában és Dél-Floridában is, de a csapadékzóna a Bahamákat is eléri. Ráadásul, miközben az USA déli, délkeleti államait dél felől a Rina közelíti meg, észak felől egy hidegfront húzódik a térség fölé.

A Rina hurrikánról a vízgőztartományban készült műholdfelvétel 2011. 10. 26-án 04:15 UTC-kor. A vízgőztartományban (6,7-7,3 mikrométer) készült felvételek a közép és felső troposzférában jelenlevő nedvességről és annak mozgásáról (végeredményben a kihullható csapadékról) adnak információt. Forrás: NOAA
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat