2020. január 21., Ágnes

Megzavarhatja az óraátállítás!


ICI Interaktív Zrt. - 2016. március 25., péntek, 16:07

Minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik a nyári időszámítás: hajnali 2 órakor 1 órával előbbre kell állítani az órákat. A következő napokban átmenetileg felborulhat a bioritmusunk, alvászavarok is jelentkezhetnek. Olvassa el, hogyan védheti ki az óraátállítás kellemetlen hatásait!

A téli-nyári időszámítás bevezetésének eredeti célja az energiaspórolás volt. Egy évtizeddel ezelőtt még jelentős elektromos áramot lehetett megtakarítani azáltal, hogy később kellett bekapcsolni a közvilágítást és a háztartási elektromos eszközöket. Ma már ennek koránt sincs ekkor jelentősége, hiszen megváltoztak a fogyasztói szokások, az életmód. Emiatt több országban már nem használják ezt a módszert.

Nálunk azonban még érvényben van a kettős számítás, így idén március 27-én hajnali 2 órakor 3 órára kell előre állítan az órákat.

Az óraátállításhoz sokak szervezete nehezen tud alkalmazkodni, például megzavarhatja a bioritmust, belső óránk ugyanis nem tud egyik pillanatról a másikra átállni. Egyénfüggő, de általában néhány (maximum 7-10) nap alatt hozzászokik a szervezet az egy órás idő-eltolódáshoz, addig azonban fáradékonyabbak lehetünk, alvászavarokat tapasztalhatunk és átmenetileg az étkezések időpontja is felborulhat. Különösen érintettek lehetnek a kisgyermekes családok, hiszen a csecsemők belső órája lassabban követi a változást. A koncentrálóképesség csökkenése és a fáradékonyság miatt a balesetek kockázata is növekedhet. Az óraátálláshoz való alkalmazkodást most az időjárás csak kissé nehezíti meg, vasárnap a napos időben kevésbé jeletkezhet fáradtság. Hétfőn már több lesz a felhő, ekkor sokan észrevehetően nehezebben kelhetnek ki az ágyból, és napközben is tapasztalhatnak szétszórtságot. 

Kutatások szerint nemcsak az emberek, hanem az állatok is megérzik a változást, az ő bioritmusunk is felborulhat ezekben a napokban. Érdemes erre is odafigyelni.

Enyhíthetjük az óraátállítással járó kellemetlenségeket például testmozgással, az elalvást levendula-készítményekkel segíthetjük. A fáradékonyság miatt a reflexek is tompulnak, ezért a közlekedés során a balesetek kockázata is megnövekszik. Az utakon vezessenek  körültekintően és óvatosan!

Az aktuális időjárás élettani hatásairól tájékozódjon a Meteo Klinika oldalán!
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat