2018. szeptember 18., Diána

Megvolt az első kánikulai nap Görögországban


ICI Interaktív Zrt. - 2013. április 7., vasárnap, 13:59

Szombaton Kréta szigete lett kontinensünk legmelegebb pontja, ahol idén először lépte át a 30 fokot a hőmérséklet. Az enyhülés a héten hozzánk is megérkezik.

A napokban Európa délkeleti felét és a közel-keleti térséget afrikai levegő érte el. Ennek hatására Görögország déli részén pénteken és szombaton az évszakos átlagnál jó 10 fokkal volt melegebb, és szombaton, a Kréta szigetén fekvő Iráklio városában idén először meghaladta a hőmérséklet a 30 fokot is (30,4 fokot mértek). Ez a meleg szokatlan ugyan, ám nem példátlan, hiszen a sokéves adatok szerint a városban mértek már 34,5 fokot is április folyamán. Törökországban, illetve a Közel-Keleten idén egyébként már többször is előfordultak kánikulai értékek, így például március közepén, amikor nálunk hóvihar tombolt.

 

Európa maximum hőmérsékletei szombaton: a kontinens nagy részén a 10 fokot sem érte el a csúcsérték, a legmelegebb Krétán volt, ahol 30 fok közelébe melegedett a levegő (idojaras.hu térkép)

 

Az afrikai légtömeget az Európa keleti, délkeleti részei felett örvénylő ciklonrendszerek a napokban egyre keletebbre, északkeletebbre sodorják a Kaszpi-tenger, illetve Oroszország irányába.

Hazánkban az első kánikulai nap még messze van, azonban az elkövetkező héten a Kárpát-medencébe is megérkezik az enyhülés. Dél felől lassanként itt is teret nyer az afrikai levegő, és bár többször várható eső, zápor, a felmelegedés erősödik. Egyre többfelé emelkedik előbb 10, majd a hét közepétől 15 fok fölé a hőmérséklet, helyenként pedig a 20 fokot is megközelítheti a maximum.

 
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat