2020. február 24., Szökőnap

Mégsem Líbia a világ forró pontja


ICI Interaktív Zrt. - 2012. szeptember 14., péntek, 08:35

A legfrissebb kutatási eredmények tekintetében a Meteorológiai Világszervezet hibásnak értékelte a 90 évvel ezelőtt, Líbiában mért 58 fokos hőmérsékletet.

A 2010-11-ben zajló kutatás során tüzetes szakértői vizsgálatnak vetették alá az 1922-ben, El Aziziában mért 58 Celsius-fokos hőmérsékleti értéket, aminél a mérések története óta sosem mértek magasabbat. A vizsgálatok során arra a következtetésre jutottak, hogy egyáltalán nem megfelelő körülmények között történt a mérés: a műszerek állapota megkérdőjelezhető volt, a mérés nagymértékben eltért mind a környező adatoktól, mind az állomáson az elkövetkező időszakban regisztrált hőmérsékleti értékektől. Ez lehetett annak az eredménye, hogy az észlelő állomást egy fekete, aszfaltszerű alapra helyezték, de egyáltalán nem zártható ki az emberi hiba sem, azaz, hogy az észlelő hibásan olvasta le a hőmérőt.

El Aziziában akkoriban a Six-Bellini-féle hőmérőt alkalmazták, amelyről kétféleképpen, a mutatóhegy alsó és felső végéről is lehet olvasni a hőmérsékletet. A helyes értéket a mutató alsó széle mutatja, a felső állás ettől 7 fokkal mutat többet - amennyivel 1922-ben is elnézhették a mérést.

A Six-Bellini termométer. A kék mutatót a higanyszál felfelé tolja, ahogy melegszik a levegő, és a higanyszállal ellentétben a mutató nem esik vissza, ha kissé lehűl a levegő. Az ábrán az adott időszakban a
legmagasabb hőmérséklet kb. 28,3 fok volt (a mutató alsó vége), ahonnan 26,5 fokra esett vissza.

forrás: en.wikipedia.org

Mindezek függvényében az USA-ban található Death Valley vált ismét a Föld legforróbb vidékévé, ahol a líbiai mérést 9 évvel megelőzően 56,7 fokot regisztráltak 2 méteres magasságban.

 

forrás: origo, OMSZ
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Segített a Meteo Klinika!

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat