2018. július 20., Illés

Meghozta a őszt a hidegfront


ICI Interaktív Zrt. - 2011. október 6., csütörtök, 10:38

Esővel, széllel, jelentős lehűléssel hozta meg az őszt a Kárpát-medencébe a hidegfront.

A markáns hidegfront vonala lassan kelet felé elhagyja az országot. Az éjszakai órákban elsősorban a Duna vonalától keletre még jellemzően esős idő várható, majd arrafelé is fokozatosan csökken a csapadék intenzitása, és az éjszaka második felében egyre többfelé áll el az eső. Ugyanakkor továbbra is erős, időnként viharos lesz az északnyugati szél.

A hidegfront pénteken a késő esti órákra elérte a keleti határszélt, mindenütt bekövetkezett a hőmérséklet csökkenése. A nyugati megyékben a bezúduló hideg levegőben 5-6 fokra esett vissza a hőmérséklet. Emellett az ország nagy részén ekkor borongós, csapadékos volt az időjárás, a szentgotthárdi állomásunk reggel óta 43 milliméter csapadékot regisztrált, de Körmenden is 23 mm eső hullott.

Délután a front azonban még csak az ország középső vidékein járt, akkor jelentős különbségek alakultak ki az egyes vidékek időjárásában. Például 14:10-kor a mérőhálózatunk szerint 15,8 fok hőmérséklet-különbség volt az ország keleti és nyugati része között. Míg Szentgotthárdon 7,5 fokot mutatott a hőmérő, addig Mátészalkán 23,3 fokig melegedett a levegő.

A hőmérséklet eloszlása kora délután műszereink szerint

A markáns hidegfront péntekre virradóra érte el északnyugat felől az országot, mely a Dunántúl nyugati részén többfelé zivatarokat is generált.

A hidegfront hatásával a közlekedésben is számolni kell: a viharos légmozgás csökkentheti a járművek menetstabilitását, emellett élettani hatásaként az érzékenyebbeknél fejfájás, migrén léphet fel, valamint hosszabb a reakcióidő. A vizes utakon a féktávolság több 10 méterrel megnő, intenzívebb záporok környezetében korlátozottak lesznek a látásviszonyok.

Erőteljes hőmérséklet-változás 9 és 10 óra között

A hőmérséklet gyors csökkenése leghamarabb a nyugati megyékben következett be. A Dunántúlon élőknek igencsak kellemetlen időben volt tehát részünk ma: a gyors, nagyjából 10-12 fokos lehűlés mellett a csapadék, valamint a gyakran viharos szél tovább rontotta a hőérzetet. Célszerű rétegesen öltözködni, elkél a vastagabb pulóver és a kabát is.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik...

1 | 2A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat