2018. szeptember 21., Máté

Megérkezett a hidegfront


ICI Interaktív Zrt. - 2012. augusztus 26., vasárnap, 14:36

Az előrejelzéseknek megfelelően már megérkezett a Dunántúlra az a hidegfront, mely véget vet az idei ötödik hőhullámnak.

Viharos széllel, nyomában az eddigieknél több fokkal hidegebb levegővel érte el a nyugati területeket egy markáns hidegfront. A front előtt már kora reggeltől egyre többfelé megerősödött az északnyugati szél, az ICI Interaktív Zrt. Kecskédre kihelyezett szélmérője délután egy órakor 50 km/órás széllökést is mért. A szél nem fog csitulni, sőt, még holnap is erős, olykor viharos lökések kísérhetik.

Az erős légmozgás mellett a hűvösebb levegő is fokozatosan elárasztja a Kárpát-medencét. Jelenleg igen nagy különbség alakult ki az ország keleti és nyugati részének hőmérséklete között: míg a Tiszántúlon -az elmúlt napokhoz hasonlóan- továbbra is rekkenő hőség tombol, addig a front által már elért nyugati tájakon még 20 fokot sem mérnek.

Hőtérképünk a délután negyed 3-as (12:15 UTC-s) állapotot mutatja: miközben Mátészalkán 36,3 fok van, Körmenden már mindössze 18,8. Ez kis híján 20 fokos különbség. 

Tegnap ugyan nem dőlt meg a napi melegrekord, de augusztus végéhez képest szokatlanul magas maximumhőmérsékleti értékek születtek - minden bizonnyal méltó lezárásaként az idei nyár negyedik, 2012-ben pedig már az ötödik hőhullámának.

Közben a front csapadékzónája is kelet felé halad, többfelé lehet számítani esőre, záporra, helyenként zivatarra is.
A hét képe

Napfelkelte Galyatetőn

A hidegpárna felett szikrázóan süt a nap

Humánmeteorológia®

Élettanilag igen megterhelő időszak veszi kezdetét kedden, egy kettősfront éri el térségünket, ami napokon keresztül örvénylik majd felettünk. Hatására a hideg- és a melegfrontra érzékenyek nehéz napok elé néznek, mégis a szív- és érrendszeri betegeknek kell majd fokozottan készülniük a következő napokban. Humánmeteorológia.

Az oldalnak nem sikerült a Flash tartalmat betölteni erre a helyre. Lehetséges hogy az Ön böngészője nem képes lejátszani Flash tartalmat. Amennyiben a hiba nem az Ön böngészőjében van, úgy a probléma elhárításáig kérjük szíves türelmét.

Széchenyi 2020

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Új Széchenyi Terv

Magyarország megújul

Energiatudatos Vállalat